Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

I Hagens bilde

Tenk om Frp gjennom knallharde budsjettforhandlinger får gjennomslag for mer til de svakeste! Det blir pinlig for Bondevik!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«OG GUD SKAPTE MENNESKET i sitt bilde,» heter det i Bibelens skapelsesberetning. Det er en relevant kilde i et land hvor statsministeren er prest, og hvor landets ulike politikere forsøker å skape den politiske situasjonen i sitt bilde. Presten Bondevik gjør iherdige forsøk på å framstille den sittende regjeringen som en samarbeidsregjering uten altfor skjemmende blåtoner. Utenriksminister Jan Petersen og alle hans Høyre-statsråder har ingen ting imot at vi oppfatter Bondevik II som en svært Høyre-dominert regjering. Og Carl I. Hagen gjør ustanselig sitt ytterste for å minne de nevnte herrer om grunnlaget for skapelsen: støtten fra Frp.

DET ER IKKE LETT å beskylde Hagen for vranglære når han har rett. At regjeringen sitter på hans nåde, er så blekkklart at han under debatten om regjeringens tiltredelseserklæring tvang Sem-kameratene til å innrømme sin avhengighet av Frp i vedtaks form. Og hver gang Sem-kameratene glemmer hvem som hjalp dem til taburettene, blir det dramatikk i Stortinget. Det er det vi nå igjen er vitne til. Per-Kristian Foss' tilleggsproposisjon er bare et utgangspunkt for forhandlinger med Frp, ikke noe endelig budsjett. Hadde Foss trukket Hagen inn i budsjettarbeidet før tilleggsproposisjonen ble lagt fram, ville vi neppe opplevd bruddet i de pågående forhandlingene. Hadde Sem-kameratene trukket Hagen med i samtaler før regjeringsgrunnlaget ble snekret ferdig, hadde Hagen neppe forlangt svar på 54 spørsmål før han ga sin støtte. Og hadde Petersen holdt Hagen løpende orientert om de innledende sonderingene, forut for regjeringsforhandlingene, er det ikke sikkert Hagen ville satt foten ned for en rein Høyre-regjering.

VED HVER ENESTE KORSVEI vil Hagen demonstrere sin makt og sin innflytelse over den sittende regjering. Men det behøver ikke bety at politikken blir mer høyredreid. Under tiltredelsesdebatten sa Hagen følgende: «Jeg kan forsikre om at når budsjettoppgjøret i høst formodentlig kommer i havn, skal vi kunne se de svakeste grupper i øynene. Vi skal være stolte av det vi eventuelt har vært med på. Det kan jeg gi en forsikring om.» Han varslet at SV skal få knallhard konkurranse når det gjelder å ta vare på dem som trenger det mest. Han ønsker med andre ord å gå Bondevik en høy gang i kampen for svake grupper. Det er ikke dermed sagt at Frp's politikk i sum vil tjene de fattigste. Men han kan vinne symbolkonkurransen med de tre andre ikke-sosialistiske partiene. Og selvsagt vil det være lettere å få Bondevik med på noe for de fattige enn om det bare dreide seg om mer skattelettelser til de velholdne.

DERSOM dette er strategien, er den snedig. Hagen vil, om den lykkes, framstå som den barmhjertige samaritan. Det vil være nok et bidrag til å gjøre ham stuerein politisk. Men det vil samtidig være pinlig for Bondevik om Hagen sørger bedre for de fattige enn han klarte. Det kan rokke ved velgernes politiske barnetro.

DE PÅGÅENDE budsjettforhandlinger dreier seg derfor om langt mer enn kroner og øre. De er et viktig ledd i Hagens langsiktige livsprosjekt. Hans posisjon gir ham makt til å få et visst gjennomslag, men også til å få demonstrert sin politikk. Han vil vise at han ikke er mer spedalsk enn Sem-kameratene. Han vil tvert imot vise at han er bedre enn dem på viktige områder, selv om han ikke tilhører det gode selskap. Men fordi han vil ha en plass ved bordet, vil han vise dem nåde, og ikke spenne buen for høyt. Frp vil opptre ansvarlig og sikre subsidiær støtte til regjeringens opplegg. Hvor lenge han driver nervekrigen avhenger av hvor raskt og hvor mye han får gjennomslag for. Vi tipper at Sem-kameratene har gått med på de sakene som er viktigst for Hagens store prosjekt, før det er gått ei uke.

Da vil Hagen se på alt han har gjort, og si at det er såre godt. Og det blir aften, og det blir morgen, sjette dag.

Hele Norges coronakart