DEBATT

Kampen mot terror

I spagat over Afghanistan

Etter den vestlige uttrekningen fra Afghanistan, er det spesielt amerikanerne som får skylda for at man ikke har maktet å etablere et stabilt demokratisk styre. Men USA ikke hadde slike ambisjoner.

VILJE OG EVNE: At vi var i Afghanistan i 20 år, og ikke i to, skyldes langt mer folk som Tony Blair (t.v.), enn kortsiktige folk som George W. Bush (t.h.). Europeere hadde en sterk vilje til å gjøre noe substansielt for afghanerne, men hadde ikke tilstrekkelig evne. Amerikanerne hadde evne, men ikke tilstrekkelig vilje, skriver innsenderen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
VILJE OG EVNE: At vi var i Afghanistan i 20 år, og ikke i to, skyldes langt mer folk som Tony Blair (t.v.), enn kortsiktige folk som George W. Bush (t.h.). Europeere hadde en sterk vilje til å gjøre noe substansielt for afghanerne, men hadde ikke tilstrekkelig evne. Amerikanerne hadde evne, men ikke tilstrekkelig vilje, skriver innsenderen. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Debatten om Afghanistan har blusset opp. I kjølvannet av den vestlige uttrekningen fra landet, er det spesielt amerikanerne som får skylda for at man ikke har maktet å etablere et stabilt demokratisk styre, og å få kontroll med den politiske motiverte volden. Det mange synes å ha glemt, er at USA ikke hadde slike ambisjoner. Det var det andre som hadde.

Den amerikanske forsvarsministeren Donald Rumsfeld, var klar på hva som måtte være USAs respons på terrorangrepet 11. september 2001. De måtte ta dem som sto bak angrepet, og fjerne Taliban fra makten. USA måtte sende et signal til terrorgrupper som gjorde som al-Qaida, at USA ville komme etter dem, uansett hvor de måtte befinne seg i verden.

For det andre måtte USA sende et signal til andre lite vennligsinnede regimer i verden. Om folk som Bashar al-Assad i Syria eller Muammar al-Gaddafi i Libya trodde at de stilltiende kunne ha internasjonale terrorister i sin bakgård, tok de feil. Om slike terrorister rammet USA, ville konsekvensen også ramme regimet som huset dem.

Rumsfelds strategi var en variant av den avskrekkingsstrategien vi husker fra den kalde krigen. Konsekvensen av å angripe USA, eller tillate slike angrep, ville være så stor at ingen ville forsøke noe slikt igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer