DEBATT

TV 2 og Kantar

I strid med fakta

Denne saken føyer seg inn i en rekke saker gjennom de siste tiåra der journalister er mer opptatt av person enn sak i politikken.

IKKE AKTUELL: - De som er litt opplyst om norsk politikk vet at Jens Stoltenberg ikke er aktuell som utfordrer til Støre, skriver innsenderen. Her er Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i forbindelse med Aps landsmøte i 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
IKKE AKTUELL: - De som er litt opplyst om norsk politikk vet at Jens Stoltenberg ikke er aktuell som utfordrer til Støre, skriver innsenderen. Her er Jens Stoltenberg og Jonas Gahr Støre i forbindelse med Aps landsmøte i 2015. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

For noen dager siden kunne TV 2 fortelle sine seere og lesere at «Støre svekker Aps sjanser hos 812 000 velgere – folket roper etter Super-Jens». Det mente de en måling fra Kantar kunne bekrefte. Respondentene i undersøkelsen ble spurt om sjansene reduseres eller økes for å stemme Ap, hvis Jonas Gahr Støre ble erstattet med en annen person. Så tok Kantar og TV 2 skrittet videre og spurte om hva respondentene ville stemme dersom Jens Stoltenberg tok over som statsministerkandidat. Nettogevinsten skulle da bli 1,1 million velgere.

Haken ved dette er at de som er litt opplyst om norsk politikk vet at Jens Stoltenberg ikke er aktuell som utfordrer til Støre, ikke Raymond Johansen heller, dersom hans navn igjen skulle bringes på bane.

Oppslaget fikk meg straks til å tenke på noe av det dummeste jeg har gjort i min yrkeskarriere. I 2000 var jeg ansvarlig for de politiske målingene i Norsk Gallup, som nå heter Kantar. Kundene var TV 2 og VG og vi hadde alt i alt et veldig godt samarbeid. De som husker 21 år tilbake i tid, vil vite at det da var en lederstrid i Ap, som endte med at Jens Stoltenberg ble statsministerkandidat foran valget i 2001, og statsminister allerede 17. mars 2000.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer