Morsdag

Ikke alle er like moderlige

Kjære du som synes morsdag er en vond dag: du er ikke alene. Da jeg vokste opp var familiesituasjonen min vanskelig.

VANSKELIG DAG: For noen er morsdagen en påminnelse om at man ikke har en mor, eller at forholdet er vanskelig, skriver landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
VANSKELIG DAG: For noen er morsdagen en påminnelse om at man ikke har en mor, eller at forholdet er vanskelig, skriver landbruks- og matminister Olaug Bollestad. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

For de fleste er morsdag en fin dag – en anledning til å feire en av de næreste relasjonene man har. Men for noen er dagen en påminnelse om at man ikke har en mor, eller at forholdet er vanskelig. For meg var morsdag en slik påminnelse da jeg var ung. Til alle dere som synes denne dagen er vanskelig vil jeg si dette: dere er ikke alene.

Da jeg vokste opp var familiesituasjonen min vanskelig. Mor var psykisk syk, og plutselig kunne det gå flere uker uten at hun snakket til oss ungene. Jeg tenkte ofte at det var min feil, at jeg hadde gjort noe galt. Det var vondt, og det gjorde meg usikker. Jeg var likevel heldig og hadde en far som tok seg av meg, men savnet etter en mor som hadde tid til oss og ville være en del av livet mitt var stort. Så traff jeg Ingeborg på bedehuset, en dame som skulle bli livsviktig for meg.

Ingeborg var en eldre dame, mye eldre enn mor, men likevel klarte hun å fylle mye av det tomrommet jeg følte. Savnet etter mor. Ingeborg så en ung Olaug som trengte å bli sett, ei jente med mye usikkerhet og sinne. Jeg tror virkelig Ingeborg ble redningen min. Hun var ikke akkurat særlig kul eller en som tok plass. Hun gikk alltid to skritt bak mannen sin David, det var David som klippet håret hennes, og hun sa aldri noe på møtene på bedehuset. Heller ikke hjemme hos dem var det spesielt råflott eller stilig. Men hun hadde en divan og et bord med småkaker og sitronbrus. Og så hadde hun tid, omsorg og klokskap. Og det var akkurat det jeg trengte.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer