DEBATT

Ensomhetens år

Ikke alle gleder seg

Uansett hvordan julen i år blir – om vi feirer den med en stor gjeng, med en liten gruppe, med kohorten, med hunden, eller alene – kan vi spørre oss: Hvordan skal vi lage en meningsfull jul i år?

HOVRDAN BLIR JULEN: Folk som ellers ikke ville beskrevet seg selv som ensomme, har i år opplevd ensomhet. Kanskje som følge av at de er i risikogruppe ved covid-19, som direkte følge av tiltakene, eller på grunn av permitteringer i jobb. Foto: Gorm Kallestad / NTB
HOVRDAN BLIR JULEN: Folk som ellers ikke ville beskrevet seg selv som ensomme, har i år opplevd ensomhet. Kanskje som følge av at de er i risikogruppe ved covid-19, som direkte følge av tiltakene, eller på grunn av permitteringer i jobb. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I år blir julen annerledes. Nøyaktig hvor annerledes den blir, vil variere mellom folk. Men corona kommer til å sette sitt preg på den. I nyttårstalene kommer vi til å få høre at året ikke ble helt slik vi hadde tenkt. Pandemien har preget politikk, nyhetsoverskrifter og folk gjennom hele 2020.

Men kanskje nevnes også noe annet i årets nyttårstaler: Ensomhet.

Ensomhet har også fått mye oppmerksomhet. Folk som ellers ikke ville beskrevet seg selv som ensomme, har i år opplevd ensomhet.

Ensomhet som følge av at de er i risikogruppe for alvorlig forløp med covid-19.

Ensomhet som direkte følge av tiltakene, spesielt i den strengeste fasen.

Ensomhet på grunn av permitteringer i jobb.

Og nå lurer vi på hvordan julen blir. Får vi møtt dem vi bruker å feire med? Må vi foreta en hard prioritering og sortere ned til de aller nærmeste? Men – andre igjen lurer ikke på det. De er vant til å være ensomme, eller har ikke noe godt forhold til jul.

Ikke alle gleder seg. Hvis vi kjenner oss utenfor, kan feiringer som jul være en påkjenning mer enn en glede. Vi observerer at andre gleder seg, vi hører andre bruke tid på å handle inn gaver, bake og forberede julemiddagen. Men dette har sluttet å gi mening.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer