DEBATT

Arbeidsledighet, finanskrise og pandemi

Ikke det siste kriseåret

Selv om kriser er forskjellige, er det alltid noe å lære av historien. For 2020 blir ikke blir det siste kriseåret Norge vil oppleve.

Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg
Foto: CF-Wesenberg@kolonihaven.no #cfwesenberg Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Kriseåret 2020 er snart over, men ikke krisen. Mange bedrifter går ut av 2020 og inn i 2021 med omsetningssvikt. Ifølge NHO vurderer hver femte småbedrift konkursrisikoen som reell. Nav har varslet høy ledighet fram til 2022. Og adm.dir. i NHO, Ole Erik Almlid, har allerede vært ute og sagt at krisepakkene og kompensasjonsordningene ikke kan stoppe ved 1. mars.

Et viktig tema i valgåret 2021 blir hvordan sikre at folk har jobber.

Det har allerede vært rullet ut flere krisepakker på titalls milliarder. Men oljeformuen gjør det ikke billigere for oss å finansiere de økonomiske tiltakene, enn for andre land. Finansdepartementet advarer; «Det som finansieres i dag, vil måtte betales av framtidige generasjoner gjennom høyere skatter eller lavere offentlig forbruk».

I boka «This time is different» skriver Reinhart og Rogoff at all erfaring tyder på at det tar omtrent ti år før økonomien henter seg inn igjen etter en krise. Etter finanskrisen tok det ti år før veksten tok seg ordentlig opp, og arbeidsledigheten gikk ned igjen.

Selv om kriser er forskjellige, er det alltid noe å lære av historien. Studier gjort av et av FNs forskningsinstitutt viser at i virksomheter med langsiktig eierskap, økte antall ansatte og de kom seg bedre gjennom finanskrisen enn andre. De nevner særlig finanssamvirker.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer