DEBATT

Medietilsynet og DAB

Ikke en bagatell, en katastrofe

Det er oppsiktsvekkende at Medietilsynet gjennomfører en radioundersøkelse i Norge i 2020 uten å nevne DAB. Det er som å gjennomføre en politisk analyse av nåtidens amerikanske politikk, uten å nevne Donald Trump.

DIGIAL?: Medietilsynet bruker terminologien digitalradio for å innlemme DAB i den digitale revolusjon. DAB har like lite med Internett å gjøre som en CD-plate har det, skriver kronikkforfatteren. Bilde fra en demonstrasjon ved Tryvannstårnet i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB
DIGIAL?: Medietilsynet bruker terminologien digitalradio for å innlemme DAB i den digitale revolusjon. DAB har like lite med Internett å gjøre som en CD-plate har det, skriver kronikkforfatteren. Bilde fra en demonstrasjon ved Tryvannstårnet i 2017. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Leif M. Synnevåg
Leif M. Synnevåg Vis mer

Medietilsynet (MT) annonserte 26. oktober om en ny undersøkelse om det norske folks radiovaner.

63 prosent er ganske eller svært fornøyd med radiotilbudet generelt. Det er analyseselskapet Kantar som har gjennomført undersøkelsen i september 2020. For annen gang, er 1000 nordmenn over 15 år intervjuet om sine radiovaner.

INNSYN: NRK har gjennomført en Risiko og Sårbarhetsanalyse av det digitale radionettet. Denne har ingen fått lov til å lese. Publikum nektes innsyn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB
INNSYN: NRK har gjennomført en Risiko og Sårbarhetsanalyse av det digitale radionettet. Denne har ingen fått lov til å lese. Publikum nektes innsyn, skriver kronikkforfatteren. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

MT har altså bestilt en ny rapport om befolkningens radiovaner som de ønsker å vise frem til Storting, byråkrater og øvrig befolkning. Tallene er svært dystre, men det innrømmes ikke. Det er altså bare 63 prosent av befolkningen som er fornøyd med radiotilbudet.

Dette korresponderer for øvrig veldig godt med de tall som Nielsens PPM-undersøkelse viser, nemlig at bare 63 prosent av befolkningen faktisk daglig lytter til radio, noe som plasserer norsk radio iblant laveste kaste i Europa.

Det er trøblete å gjøre vann om til vin, selv med innleid profetisk bistand.

Det MT burde vært opptatt av å fortelle folk, er at en fjerdedel av befolkningen over 15 år, er svært eller ganske misfornøyde med DAB-dekningen og dermed mottaket av DAB-signalene. Hva skal Stortinget gjøre med at hver fjerde nordmann er oppgitt og forbannet over at DAB ikke fungerer slik radio skal fungere? Dette kan jo ikke forsvares ved å si at 28 prosent jo er fornøyde med DAB-dekningen.

Dette er jo helt absurde tall. En helt utenkelig situasjon. Det nytter ikke å skryte av utvalget kanaler når 4 av 10 nordmenn sier at DAB-dekningen suger. For dersom vi skal ha radio i Norge, må vi ha noe som fungerer for alle.

Det er ikke bagatellmessig for norsk beredskap at hver fjerde radiolytter er svært misfornøyd eller ganske misfornøyd med DAB-dekningen. Det er katastrofe. Dessuten er det bare NRK som har gjennomført en Risiko og Sårbarhetsanalyse av dette digitale radionettet. NRKs ROS har ingen fått lov til å lese. Publikum nektes innsyn. Kanskje enhver misfornøyd norsk radiolytter bør få innsynsrett i nettopp den NRK-rapporten.

MT burde kanskje presisere at av de 63 prosent av befolkningen som faktisk lytter daglig på norsk radio, er mer enn hver fjerde lytter tilsynelatende likegyldig til innholdet. Verken fornøyde eller misfornøyde. Hvorfor er det slik? Smaker ikke hermetikk like godt lenger? Dette burde både forbause og forarge MT.

MT spør videre i undersøkelsen om befolkningen er tilfredse med antallet radiokanaler. Det er omtrent det samme som å spørre deg om du er fornøyd med femten fingre på venstre hånd.

De norske DAB-radiokanalene er regulert ut ifra en planøkonomisk perspektiv. De fleste av dem er så marginale i oppslutning at de knapt høres. Av 36 radiokanaler på DAB – har 15 av dem mindre enn én prosent daglig oppslutning.

I realiteten er det bare kanalene som eksisterte på FM som avlyttes, en masse. P1+ er den eneste av de såkalte DAB-only kanalene som tiltrekker seg et større publikum. Norge har bygd ut et DAB-nett for befolkningen over 65 år. Dabianerne bør nå konsolidere utvalget og kvitte seg med halvparten av kanalene. Det ville frigjort båndbredde. Og fordi digitaliseringen skjer på Internett, er DAB allerede en digital sinke med elendig lyd og dårlig dekning. DAB fremmedgjorde radio.

MT burde evnet å gripe virkeligheten. MT bekjentgjør at Kantar anslår at det nå finnes omtrent 6,5 millioner DAB-apparater og 2,9 millioner FM-apparater i Norge. Det er her MT må ha hjelp. Enhver DAB-radio som er solgt i Norge – har også FM. Utifra Kantars tall, finnes det derfor 9,4 millioner radioer som kan motta FM i Norge, og bare 6,5 millioner radioapparater som kan ta imot DAB. Det er ekstremt lave penetrasjonstall for DAB. Mediemyndighetene har gnålt om dette i tjue år.

På verdensbasis er det bare solgt ca. 85 millioner DAB-apparater helt siden 1995. Til sammenlikning er det solgt mer enn 2,5 milliarder smarttelefoner globalt siden 2008. DAB vil aldri få innpass i smarttelefoner, og dette er grunnen til at DAB vil bli helt borte. Som en død norsk papegøye i bur.

Den internasjonale digitaliseringsprosessen tar overhodet ikke hensyn til DAB. Digitaliseringen av radiomediet skjer på internett, på din smarttelefon, og den skjer bare der. En viktig utvikling her blir også Connected Cars (Internett oppkoblede biler) som nå blir standard i EU. DAB er derfor en enveiskjørt blindvei som sakte kveles av Internets enestående konkurransefortrinn.

Er det slik at norske politikere ønsker å forby Saft-is fordi det nå selges Soft-Is i kiosken? Ved å forby fri næring for FM i Norges fire største byer – har norske myndigheter invitert til og godkjent et utenforskap som er helt unikt i verdenssammenheng. Kulturdepartementet forbyr konkurranse fra FM i fire byer for å beskytte to kommersielle DAB-duopolister – Bauer Media og P4-gruppen. Det er nemlig bare fri lokal- og regional-FM som kan få fart på norsk radio igjen.

De politiske partiene som forstår konsekvensene av denne nepotismen, vil kunne fange titusenvis av nye velgere i 2021. Tenke seg til at hver fjerde velger er svært eller ganske misfornøyd med DAB-dekningen. Aldeles utrolig!

Undersøkelsens formål er å støtte opp under argumentet om fortsatt lokalradiosubsidier for utbygging av DAB-teknologi, med det formål å legge FM død for godt etter 2027. Det er derfor oppsiktsvekkende at MT gjennomfører en radioundersøkelse i Norge i 2020 uten at MT nevner DAB. Det er det samme som å gjennomføre en politisk analyse av nåtidens amerikanske politikk, uten å nevne Donald Trump.

Det finnes ingen radiolyttere i Norge som bryr seg om begrepet digital lytting. Det eneste lytterne bryr seg om er funksjonell leveranse. FM er den verdensledende teknologi for radio. Smarttelefonen din er tilkoblet Internett. Sammen er disse vinnerne. DAB tilhører taperlaget.

MTs avdeling for radio er en absurd lekestue. Nå subsidierer altså MT lokalradio på FM med tvangssubsidier for å tvinge publikum og kringkastere over til en død papegøye.

MT benytter terminologien digitalradio for å innlemme DAB i den digitale revolusjon. DAB har selvfølgelig ingenting med Internett å gjøre. Like lite som en CD-plate har det.

FM bør frigis for lokalradio overalt i Norge, og av beredskapshensyn bør også NRK P1 tilbake på FM. Medietilsynets subsidiering av DAB minner om Monty Pythons sketsj om den døde papegøyen The Norwegian Blue :

– I want to make a complaint. This parrot is dead!

– No, it's resting.

– I know a dead parrot when i see one, and I'm looking at one right now. This parrot is dead!

– No, it's not.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer