DEBATT

Norge og USA:

Ikke en rettsstat verdig

Som medlem av Høyre, og tidligere ordfører og stortingsrepresentant for partiet, har jeg kommet i store vansker foran høstens valg.

VI OG USA: Hvis ikke Høyre vil diskutere endring av Norges forhold til USA, mitt tidligere drømmeland, og Nobels fredspris, blir jeg nødt til å stemme Rødt, av etiske, humanitære og samvittighetsgrunner, skriver innsenderen. I juni møttes Joe Biden og Jens Stoltenberget på Nato-toppmøtet. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
VI OG USA: Hvis ikke Høyre vil diskutere endring av Norges forhold til USA, mitt tidligere drømmeland, og Nobels fredspris, blir jeg nødt til å stemme Rødt, av etiske, humanitære og samvittighetsgrunner, skriver innsenderen. I juni møttes Joe Biden og Jens Stoltenberget på Nato-toppmøtet. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Mitt parti står for en farlig og høyrisikabel utenrikspolitikk, og jeg etterlyser den nytenkningen som, etter mitt syn, blir mer og mer påtrengende nødvendig.

«Vi gikk inn i Afghanistan for å stoppe terrorangrep mot oss», innrømmet Biden nylig.

Faktum er at USA igjen har herjet og ødelagt et land, denne gang tok det hele 20 år før nederlaget kom. I de samme 20 år har USAs globale krig mot terror drept 801 000 i direkte krigshandlinger, tatt 335 000 sivile liv og 37 millioner er drevet på flukt. Prislappen er 6,4 trillioner dollar, ifølge The Watson Institute International and Public Affairs, ved Brown University.

Samtidig har terroren økt dramatisk. Hvordan kan det ha seg at Norge har deltatt i dette? Hvordan kan vi forsvare å fortsatt være med på å pumpe opp våpenproduksjon og salg?

Om mindre enn tre uker er det stortingsvalg, men tross den ferske fiaskoen USA har dratt oss inn i, ser vi ingen tegn til at regjeringen nøler med å fortsette i samme spor. Tvert imot har den avtalt å gi USA lov til å bygge fire militærbaser på norsk jord.

«Valgets viktigste sak» framholdt Fredrik S. Heffermehl i Dagbladets kronikk 10. august. Vi gir ikke bare fra oss grunn til militære baser, men inngår trolig også hemmelige avtaler og gir fra oss styringen i en spent internasjonal situasjon. USA vil kunne rykke inn i Norge med store styrker for å forsvare sine utstasjonerte soldater.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer