LEDER

Ikke et kaos, bare politikk

Ei uke før valget skremmes det med politisk rot. Med dette er ikke kaos, det er ganske alminnelig parlamentarisme.

RØDTGRØNN FLORA: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, SV-leder Audun Lysbakken, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og MDG-leder Une Aina Bastholm under NRKs direktesendte partilederdebatt i Arendal mandag kveld. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RØDTGRØNN FLORA: Ap-leder Jonas Gahr Støre, Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum, SV-leder Audun Lysbakken, Rødt-leder Bjørnar Moxnes og MDG-leder Une Aina Bastholm under NRKs direktesendte partilederdebatt i Arendal mandag kveld. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Vi er i slutten av valgkampen og en gammel agitatorisk kjenning er tatt i bruk. Det gjelder påstandene om politisk kaos. Nå rettes de særlig mot de tre rødgrønne partiene: Ap, Senterpartiet og SV. Det framheves at disse kan bli avhengige av MDG eller Rødt hvis de tre ikke får flertall i Stortinget.

DUELL: Statsminister Erna Solberg og Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum møttes til debatt i Valgboden. Der avslører Solberg en finurlig detalj om den lattermilde Stange-karen. Vis mer

Problemet i denne agitasjonen er at den også kan rettes mot det borgerlige regjeringsalternativet. Høyres vei til regjeringsmakt går via Fremskrittspartiet (Frp) og Sylvi Listhaug. Der finnes det ingen funklende øyne med tanke på taburetter og privatsjåfør. Partiet er svekket og vil neppe se seg tjent med å være ansvarlig i fire år framover. Frp bygger seg opp til neste stortingsvalg.

Dagens politiske situasjon - slik den gjenspeiles i meningsmålingene - gjør både Erna Solberg og Jonas Gahr Støre til en slags «kaospiloter». Solberg sliter med Frp og Støre med å mønstre flertall på tinget. Selvsagt har det betydning hvilke partier som stiller seg bak en regjering. Det partiet som en regjering blir avhengig av for å styre, vil selvsagt forlange gjennomslag i profilerte saker.

Dette er ikke kaos, men ganske alminnelig parlamentarisme. Arbeiderpartiet var det siste partiet med rent flertall på Stortinget. Det tok slutt i 1961 da Sosialistisk Folkeparti kom inn med to mandater i vippeposisjon. Siden den gang har det gått femti år med koalisjonsregjeringer eller politiske avtaler.

Den norske formen for parlamentarisme er krevende, men har også verdifulle sider. Valgsystemet sikrer at svært få velgere blir stående uten tillitsvalgte på nasjonalt plan. Det innebærer at alle regjeringer blir mer balanserte og at mindre partier får gjennomslag. Makten blir mer representativ for folkets vilje.

Meningsmålingene viser tydelig at det mest sannsynlig blir et flertall for venstresiden i Stortinget. Trioen Ap, SV og Sp kan få flertall, men kan også bli avhengig av forståelse med et fjerde parti. Noe samarbeid med Rødt er usannsynlig, og da gjenstår bare MDG. Mange vil nok oppleve en slik løsning som en styrking av grønn politikk, men Ap kan også velge å styre alene.

Kaos blir det uansett ikke. Norge har hatt stødige Siv Jensen (Frp) som finansminister, men også SV-leder Kristin Halvorsen som håndterte finanskrisen i 2008 med sikker hånd. De kjørte ikke Norge i grøfta, og det vil heller ikke skje når Stortinget får et nytt flertall.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer