LEDER

Dagbladet mener:

Ikke frikjenn Putin

Markedet er en ingen god herre, men Putin er en stadig verre en.

HAR SKYLDA: Jo, Russlands president Vladimir Putin har skyld i å ha drevet opp strømprisene i Norge. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
HAR SKYLDA: Jo, Russlands president Vladimir Putin har skyld i å ha drevet opp strømprisene i Norge. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da Russland i februar gikk til fullskala invasjon av Ukraina var det flere partier som måtte gjøre en kraftig nyorientering av utenrikspolitikken sin.

SV svarte med å starte en ny debatt om Nato i eget parti, og de stemte for at Finland og Sverige kunne bli medlemmer av forsvarsalliansen – stikk i strid med eget partiprogram vedtatt et år tidligere.

Noen analyser henger likevel fast i fortida. Ingrid Fiskaa, som er SVs utenrikspolitiske talsperson, skriver i Klassekampen denne uka at «det er marknadsstyringa som splitter oss, ikkje Putin» for så seinere i samme tekst unnta Putin for ansvaret for de høye strømprisene vi er vitne til i Norge.

«Putin har […] ikkje skulda for dei skyhøye straumprisane sør i Noreg», skriver hun.

Det er tydeligvis fortsatt nødvendig å minne SV på hva som er årsaken til de galopperende strømprisene: Det er Vladimir Putin og hans brutale og meningsløse krigføring i Ukraina. Ikke minst handler det om at Putin for et år siden begynte å stramme til gassleveransene til Europa og dermed drev opp prisene.

Under partilederdebatten på Arendalsuka måtte statsminister Jonas Gahr Støre en rekke ganger gå i rette med og minne SV på dagens situasjon ikke kan frikobles fra krigen. All den tid vi har kraftsamarbeid med andre land – som alle partiene på Stortinget ønsker – så vil vi kunne oppleve prissmitte her hjemme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.