LEDER

Dagbladet mener:

Ikke frikjenn Putin

Markedet er en ingen god herre, men Putin er en stadig verre en.

HAR SKYLDA: Jo, Russlands president Vladimir Putin har skyld i å ha drevet opp strømprisene i Norge. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB
HAR SKYLDA: Jo, Russlands president Vladimir Putin har skyld i å ha drevet opp strømprisene i Norge. Foto: AP Photo / Alexander Zemlianichenko / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Da Russland i februar gikk til fullskala invasjon av Ukraina var det flere partier som måtte gjøre en kraftig nyorientering av utenrikspolitikken sin.

SV svarte med å starte en ny debatt om Nato i eget parti, og de stemte for at Finland og Sverige kunne bli medlemmer av forsvarsalliansen – stikk i strid med eget partiprogram vedtatt et år tidligere.

Noen analyser henger likevel fast i fortida. Ingrid Fiskaa, som er SVs utenrikspolitiske talsperson, skriver i Klassekampen denne uka at «det er marknadsstyringa som splitter oss, ikkje Putin» for så seinere i samme tekst unnta Putin for ansvaret for de høye strømprisene vi er vitne til i Norge.

«Putin har […] ikkje skulda for dei skyhøye straumprisane sør i Noreg», skriver hun.

Det er tydeligvis fortsatt nødvendig å minne SV på hva som er årsaken til de galopperende strømprisene: Det er Vladimir Putin og hans brutale og meningsløse krigføring i Ukraina. Ikke minst handler det om at Putin for et år siden begynte å stramme til gassleveransene til Europa og dermed drev opp prisene.

Under partilederdebatten på Arendalsuka måtte statsminister Jonas Gahr Støre en rekke ganger gå i rette med og minne SV på dagens situasjon ikke kan frikobles fra krigen. All den tid vi har kraftsamarbeid med andre land – som alle partiene på Stortinget ønsker – så vil vi kunne oppleve prissmitte her hjemme.

Betyr det at et Norge uten strømkabler til andre land er bedre og tryggere? På ingen måte.

Norge har hatt strømkabler til utlandet siden 1960-tallet. Alternativet hadde vært at vi var mye mer utsatt for strømrasjonering og høyere priser ved tørrår i Norge, noe som skjer rundt hvert tiende år. Eventuelt måtte vi bygd ut så store mengder med kraftproduksjon at vi har nok i alle tenkelige situasjoner. Det hadde blitt fryktelig dyrt og ville medført store naturinngrep. Vi måtte bygget ut store mengder med vindkraft på land og vannkraft i vernede vassdrag, som SV er sterkt skeptisk til.

SV og Rødt skylder først og fremst på kraftmarked og utenlandskabler som den store skurken i energikrisen vi står i. Det er klart mer beleilig for dem enn å snakke om krigen, men det gjør det ikke riktig av den grunn.

SV må gjerne være mot utenlandskabler, men å frikjenne Vladimir Putin for situasjonen vi er i, er helt håpløst. Det siste de burde gjøre er å løpe Putins ærend.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer