DEBATT

Aktiv dødshjelp

Ikke gi døden på resept

Alvorlig syke og døende mennesker må få den best mulige behandlingen og omsorgen. Svaret er ikke å tilby døden på resept.

IKKE LØSNINGEN: - God behandling, smertelindring og omsorg er løsningen, ikke aktiv dødshjelp, skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
IKKE LØSNINGEN: - God behandling, smertelindring og omsorg er løsningen, ikke aktiv dødshjelp, skriver KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det går en grense ved aktiv dødshjelp. Den grensen må vi politikere opprettholde.Nylig ble innstillingen fra helse- og omsorgskomiteen om «Lindrende behandling og omsorg» klar. Der har SV og Frp funnet sammen i et forslag om å be regjeringen sette ned et utvalg som skal se nærmere på andre lands praksis og lovverk på aktiv dødshjelp og hvilke konsekvenser et slikt lovverk ville hatt i Norge.

Dette er mildt sagt oppsiktsvekkende, og det er første gang politiske partier i Norge foretar seg en tilnærming til aktiv dødshjelp.

KrF vil aldri endre standpunkt i dette spørsmålet, og jeg er glad for at flertallet i komiteen er enig med oss. Alle helsekomiteens medlemmer foruten Frp påpeker at det går en grense ved aktiv dødshjelp. Helsepersonell skal møte mennesker på sitt svakeste med all den omsorg og lindring vi har tilgjengelig. Å samtidig kunne tilby aktiv dødshjelp vil bryte med helsevesenets prinsipper og grunnlag.

Det kan derfor aldri være verken statens eller legers oppgave å aktivt hjelpe mennesker til å dø.

KrF peker, sammen med det store flertallet av norske leger, på lindrende behandling og omsorg ved livets slutt som det beste alternativet. Med dagens legevitenskap kan man lindre smerter på mange måter, og norsk helsepersonell gir daglig døende mennesker en god og verdig avslutning på livet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer