KOMMENTARER

Ikke lov å være så dum

Erna Solberg er den siste som burde feiret sekstiårsdagen sin i år.

Ikke lov å være så dum
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Nå er statsministeren under politietterforskning og risikerer straffeforfølgelse. Det ville vært oppsiktsvekkende uansett hva det gjaldt, men er spesielt alvorlig fordi det gjelder brudd på smittevernreglene.

Erna Solberg inviterte med seg familien, søstrene og deres familier til Geilo for å feire statsministerens sekstiårsdag. Der arrangerte Solberg en middag på restaurant og en middag i en leilighet, med 14 personer tilstede. Den første middagen etterforskes som brudd på den nasjonale forskriften om arrangementer, den siste er brudd på det rådet hun selv har formant oss andre om i mange måneder: Ingen skal samles mer enn 10 personer samtidig. Dette er et sjeldent eksplisitt brudd på forholdet mellom liv og lære.

Dette er en vond uke for norsk pandemihåndtering. Smittespredningen når stadig nye rekorder, vaksineprogrammet forsinkes av usikkerhet rundt AstraZeneca-vaksinen og helsedirektøren har vist seg ute av stand til å redegjøre for smittevernreglene i kommunen der han bor. I tillegg har altså den øverste politisk ansvarlige demonstrert hvordan man kan bryte både lokale og nasjonale regler. Symboleffekten er dramatisk. Det er åpenbart at statsministerens oppførsel kan svekke respekten for de strenge restriksjonene.

Millioner av nordmenn har ikke feiret bursdagene sine det siste året. Skuffede fireåringer har avlyst sine planer, 75-årsdager er feiret med barn og barnebarn på FaceTime og utallige bryllup er utsatt på ubestemt tid. Ungdommer og studenter får ikke treffes, og ett år med harde restriksjoner setter respekten for reglene på prøve. Enhver barneskoleelev vet hvor mange det er lov å samle, og skolene har lenge innstendig bedt om at alle bursdagsfeiringer utsettes. Nå ser folk altså at den øverste ansvarlige for disse reglene ikke følger dem selv. Slik bryter Solberg selve kontrakten på forholdet mellom de styrende og oss andre.

Statsministeren påstår at hun ikke forsto reglene. Det samme gjorde Ap-nestleder Bjørnar Skjæran og flere andre Ap-topper da de festet i Bodø forrige helg. Skjæran påsto i Dagsnytt 18 at verken han eller de andre fylkestoppene i Nordland hadde fått med seg hvor strenge reglene var. Solberg påsto i Debatten torsdag kveld at hun trodde det var lov å arrangere middag med mer enn ti på restaurant og at det dessuten bare var råd og ikke forskrift de brøt neste dag, da de var 14 stykker i samme leilighet. Begge deler er helt utrolig.

Nachspielet i Nordland fant sted timer etter at byen de var i ble stengt ned av Ap-toppenes partikollega, ordfører Ida Maria Pinnerød. Erna Solberg har selv både offentliggjort og forklart de nasjonale reglene om maks ti personer på pressekonferanser for folket flere ganger - lenge før hun selv inviterte flere enn ti til å feire hennes bursdag.

Så vanskelig er det ikke. De fleste liknende arrangementer er blitt avlyst. Politiet stopper og straffeforfølger slike landet over. Men det er krevende for folk flest å holde seg oppdatert på de stadig nye reglene, rådene og forskriftene. Tiltakene er lokale, nasjonale og regionale - og både regionene og reglene endres daglig. Dette bidrar til tiltakstrøtthet, at det rett og slett blir så slitsomt for folk flest at det virker demoraliserende. Da øker risikoen for at mange velger å bryte reglene eller rådene. Og dermed øker risikoen for økt smittespredning. Derfor er det så viktig at de som lager reglene, går foran som gode eksempler og følger dem.

Når topplederne sier at reglene er så vanskelige å forstå at de ikke klarer det selv, blir det umulig å kreve at alle andre skal forstå og håndheve dem strengt. Ja, det er menneskelig å gjøre feil. Men dette er en feil som en statsminister ikke har lov til å gjøre. Hun har ikke lov til å være så dum.

Akkurat nå har vi de høyeste registrerte smittetallene så langt i pandemien. Den tredje bølgen har slått inn for fullt i ukene før påskeferien, med strenge formaninger og trusler om nye forskrifter hvis vi ikke holder oss i ro og sammen med dem vi er sammen med til vanlig. Alvoret hviler tungt over situasjonen og en utvikling der smitten kan komme ut av kontroll.

Derfor er regjeringens og helsetoppens viktigste oppgave å komme med tydelige regler og råd, slik at alle forstår hva som skal til for å få oss gjennom denne avgjørende fasen av pandemien. Og derfor burde Erna Solberg være den siste i kongeriket til å feire stor bursdag i år.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer