Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Ikke nikk, Bondevik

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Høyesterettsdommer Ketil Lund ropte denne uka i et innlegg i Aftenposten et betimelig varsku mot den unntakstilstanden USAs president George W. Bush har innført i amerikansk og internasjonal rettstilstand. De reglene Bush har gitt i en militær ordre om internering, behandling og rettsforfølgning av visse ikke-borgere, medfører drastiske inngrep i rettsstatens bærende prinsipper. Reglene gjør det mulig å internere personer som er mistenkt for terrorisme. De internerte kan ikke få grunnlaget for interneringen prøvd av domstolene og kan stilles for en militærkommisjon og dømmes til straff - også dødsstraff - uten mulighet for anke til en uavhengig domstol.
  • Poenget med disse unntaksbestemmelsene er å gripe gjerningsmennene på planleggingsstadiet, før de rekker å utføre udåder, og dermed spare samfunnet og enkeltmennesker for nye terroranslag. Problemet med den nye rettstilstanden er at den fjerner de vestlige demokratienes fineste prinsipper. Det sentrale i rettsstatsideen er vernet om enkeltindividet i konflikt med statens interesser. Prinsippet er nedfelt i vestlige lands grunnlover og i internasjonale rettsnormer som i Den europeiske menneskerettskonvensjon og i to FN-konvensjoner. Tukler vi med dette, har Osama bin Laden lyktes i ett av sine forsetter, å få sin fiende til å overreagere og ødelegge for seg selv, der hans terrorister slapp.
  • Når enkeltindivider nå skal kunne fengsles og straffes uten å få vite om grunnlaget og uten reell mulighet til å anke, kan langt flere enn terrorister bli rettsløse. Riktignok forutsetter Bush-administrasjonen at rettergangen skal være rettferdig. Men siden grunnlaget for domsavsigelsen vil være hemmelig, og siden den militære domstolen vil måtte sette til side sivile rettsprinsipper, har vi ingen garanti for at så vil skje.
  • USAs nye lover gjør det, ifølge høyesterettsdommer Lund, nå vanskeligere for norske domstoler å utlevere mistenkte. Ketil Lund, som gjennom sin ledelse av Lund-kommisjonen må sies å være Norges fremste jurist på dette området, har gitt statsminister Kjell Magne Bondevik grunnlag for egne meninger når han til uka møter Bush i Washington. Da bør Bondevik gjøre Kristin Halvorsens ord, om at han nikker når Bush sier «nikk», til skamme.
Hele Norges coronakart