LEDER

Ikke over på lenge

Å stenge grensene var åpenbart riktig.

ADVARER: Helseminister Bent Høie fortalte på pressekonferansene mandag at Norge stopper innreise fra Storbritannia av frykt for det nye viruset. Foto: Berit Roald / NTB
ADVARER: Helseminister Bent Høie fortalte på pressekonferansene mandag at Norge stopper innreise fra Storbritannia av frykt for det nye viruset. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Se mer
påvist smittet 60 600 +306
innlagt 129 -2
døde 544
påvist smittet 98 200 000+658.2K
døde 2 110 000 +15.9K
Se mer

Sola snudde mandag, men inngangen til jula ble likevel en påminnelse om at mørket ikke er borte.

– Vi må forberede oss på at dette ikke er over ennå, og ikke på lenge ennå, sa helseminister Bent Høie på mandagens andre pressekonferanse om pandemien.

Da hadde han tre timer tidligere frontet innføringen av innreiseforbud fra Storbritannia og avlyst samtlige fly derfra. Å stenge grensene var åpenbart riktig.

Mange andre land gjorde det samme i helga, og regjeringen har hatt press på seg for å stenge grensene for briter. Det nye muterte coronaviruset som nå sprer seg i rekordfart i deler av Storbritannia, ser ut til å være 70 prosent mer smittsomt enn det forrige. FHI mener virusmutasjonen kan øke smittetallet R med 0,4. Det er dramatisk. Ennå vet man ikke ordentlig hvordan det nye viruset vil fungere på vaksinene. Viruset må overvåkes nøye.

Allerede har det nye viruset spredd seg til flere land – også så nært som til Danmark. Det er nok bare et tidsspørsmål før det også kommer hit, men siden kunnskapen øker hver eneste dag er enhver forsinkelse med på å gjøre oss bedre forberedt på det som måtte komme.

En rekke land stenger nå ned og innfører nye strenge regler ved inngangen til jula. Norge går derfor inn i høytida med mindre strenge restriksjoner enn våre naboland. Risikoen for nye smitteutbrudd er stor når nordmenn nå reiser til slekt og venner andre steder i landet, og samles til ulike selskapeligheter på steder med forskjellige restriksjoner. En økning i antall smittede etter dette er ventet.

Ytterligere økning, med importsmitte og det nye viruset, er et farlig scenario. Selv om stenging av grensene fra Storbritannia i første omgang bare gjelder for to dager, er det grunn til å tro det vil bli utvidet. Innen da vet vi også mer, både om viruset og om utbredelsen.

Det er lys i tunnelen. Mandag ble også Pfizers coronavaksine godkjent for bruk i EU og Norge. Vaksineringen starter omtrent umiddelbart, allerede tredje juledag. I tillegg er flere vaksiner er på vei til godkjennelse. Først prioriteres de eldste og mest utsatte, men utover våren og sommeren vil store deler av befolkningen kunne vaksineres. Det er all grunn til å tro at 2021 vil bli mer som normalt enn 2020.

Forutsetningen er at vi kommer dit uten noen eksplosjon i smitte før vaksinen gjør det mulig å kontrollere viruset. Derfor ønsker vi nordmenn av alle typer en god, men forsiktig jul.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer