DEBATT

Norfund i Mosambik

Ikke rakettforskning

Norfunds investering har bidratt til at folk og bedrifter nå er «på bakken», i posisjon når petroleumsaktørene har etablert trygg og reell drift i området.

SVARER: - Det krever ikke rakettforskning å vise at olje- og gassindustrien selv sikrer at nødvendig infrastruktur er på plass når et felt bygges ut, svarer Norfund på kritikken om investeringene i luksusboliger i Mosambik.
SVARER: - Det krever ikke rakettforskning å vise at olje- og gassindustrien selv sikrer at nødvendig infrastruktur er på plass når et felt bygges ut, svarer Norfund på kritikken om investeringene i luksusboliger i Mosambik. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Espen Villanger ved CMI gjentar i Dagbladet 23.10. kritikken mot Norfunds investering i selskapet African Century Real Estates (ACRE) i Mosambik.

Kjernen i forskerens kritikk er at han mener at markedet selv ville ha løst Mosambiks utfordringer med å bygge en lokalt basert vare- og tjenesteindustri rettet mot olje- og gassektoren. Han mener at Norfunds investering dermed er overflødig og at investeringsmidlene ville kunne nyttiggjort seg bedre annensteds.

Det krever ikke rakettforskning å vise at olje- og gassindustrien selv sikrer at nødvendig infrastruktur er på plass når et felt bygges ut. Selvfølgelig gjør de det. Men det er ikke det Norfunds investering handler om.

Da Norge fant olje og strategiene for utbygging ble lagt tidlig på 1970-tallet, var ikke bekymringen om de utenlandske oljeselskapene skulle greie å ta ut oljen og tjene penger på det. Nei, det norske myndigheter var opptatt av, var hvordan petroleumsvirksomheten skulle kunne bidra positivt til utviklingen av norsk næringsliv og norske arbeidsplasser. Det var noe som de internasjonale selskapene i utgangspunktet ikke var spesielt opptatt av.

Norske myndigheter anla derfor en bevisst fornorskningslinje, som skulle sikre gradvis oppbygging av en kompetent norsk petroleumsindustri, og en konkurransedyktig leverandørindustri, som inkluderte en rekke vare- og tjenesteleveranser, herunder ingeniørtjenester, produksjon og reparasjon av plattformer og moduler, utstyr- og komponentleveranser og ikke minst tjenesteleveranser knyttet til vedlikehold, ombygginger, baseoperasjoner, boretjenester, forpleining dykkertjenester og maritime tjenester.

Et viktig element i den norske vare- og tjenestepolitikken var å sikre at lokale selskaper fikk reelle muligheter til å oppnå leveranser. Det skjedde delvis ved å stille krav til oljeselskapene om blant annet å samarbeide med norske leverandører, men også ved tiltak rette mot det lokale næringsmiljøet for å bygge kompetanse og gjøre dem teknologisk og finansielt i stand til å delta i konkurransen om oppdrag. Det er her Norfunds investering i ACRE kommer inn. Norfund (og fondet Takura) ønsket å bidra til å utvikle en konkurransedyktig lokal aktør.

ACREs plan var å utvikle både innkvarteringstilbud, og et industriområde for produksjon inkludert kontorer, lager etc. Villanger ser i sin kritikk helt bort ifra at det på det tidspunktet Norfund investerte, i 2015, var det stor usikkerhet om petroleumsaktiveten, og svært få, om noen lokale aktører eller investorer som ville ta den risikoen det var å satse på å utvikle en aktør. Selv nå i 2020 er det ingen kø av private (eller investorer/banker) som er villige til å ta økonomisk eller sosial risiko i Cabo Delgado-provinsen i Mosambik.

Fra 2015 har ACRE skapt muligheter for nye lokale arbeidsplasser, ny kompetanse og bygget lokalt ansattes ferdigheter og evner til å jobbe opp mot krevende direkte og indirekte leveranser rettet mot den forhåpentligvis kommende petroleumsutbyggingen. Norfunds investering har bidratt til at folk og bedrifter nå er «på bakken», i posisjon når petroleumsaktørene har etablert trygg og reell drift i området.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer