KOMMENTARER

John Carew i retten:

Ikke særlig smart

Ingen kan sette bort det personlige ansvaret for selvangivelsen. Og John Carews sak er til skrekk og advarsel for alle som vil flytte formuer utenlands, skriver Martine Aurdal.

DELTE ALT: I 25 år har Per A. Flod (foran) vært John Carews (bak) nærmeste rådgiver. Når Flod hadde en oppfatning, delte Carew den – enten det handlet om anstrengte forhold til enkeltpersoner eller forståelse av skattejuss. Her er de to på Valle Hovin i 1999. Foto: Morten Holm / NTB
DELTE ALT: I 25 år har Per A. Flod (foran) vært John Carews (bak) nærmeste rådgiver. Når Flod hadde en oppfatning, delte Carew den – enten det handlet om anstrengte forhold til enkeltpersoner eller forståelse av skattejuss. Her er de to på Valle Hovin i 1999. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Han var solskinnshistorien, John Carew var liksom den av alle tidligere fotballspillere som hadde best orden i økonomien og som klarte å forvalte pengene sine godt etter proffkarrieren. Sammen med Per A. Flod tjente han seg rik, tospannet sto flere ganger fram i pressen og fortalte om hvordan de hadde bygget sitt eiendomsimperium. De har vært partnere – etter at Flod først har vært agent, mentor og reservepappa for Carew, helt siden han forhandlet sin første kontrakt med Vålerenga som 17-åring. Det var et tett og suksessfylt forhold.

Nå sitter Carew på tiltalebenken i Oslo tingrett, tiltalt for grovt skattesvik etter å ha unndratt skatt for 5,4 millioner kroner. Saken er alvorlig for ham, men for Økokrim også et viktig signal: Røkke og de andre rikingene som i disse dager flytter utenlands for å unnslippe norsk skatt, kan ikke flytte bare på papiret.

John Carew biter negler i retten. Dette er en knipe han ikke kommer seg ut av. Han har gitt uriktige opplysninger til Skatteetaten om inntekt og formue, har hatt penger i flere land og to skatteparadiser og oppgitt motstridende opplysninger om opphold og bosted til franske, britiske og norske skattemyndigheter. Carew skattet til Storbritannia mens han reelt sett bodde i Norge og skulle betalt skatten sin her. Alt dette erkjenner den tidligere fotballspilleren straffskyld for, for hele tiltaleperioden 2014 til 2019.

Spørsmålet er ikke om den tidligere fotballspilleren skal straffes for grovt skattesvik eller ikke, men om hvor streng straffen blir. Skattesvik på denne størrelsen gir normalt ubetinget fengsel i to til tre år og en klekkelig bot. Carews eneste forsvar er at det ikke var med vilje. Tiltalen er nemlig forskjellig for de første og siste åra. I starten mener Økokrim at Carew handlet grovt uaktsomt, altså at han burde visst hva han gjorde – men ikke forsto det. For de siste åra er han tiltalt for skattesvik med forsett – altså å bevisst ha unndratt seg å skatte til Norge.

John Carew skylder fullt og helt på Per A. Flod. Han sier at han i dag erkjenner at det var grovt uaktsomt, men at han stolte blindt på dårlige råd fra advokaten. Forholdet mellom en agent og en fotballspiller er spesielt, tenåringene som går ut av skolen og inn i profflivet lever i en boble og er avhengige av gode hjelpere rundt dem. I 25 år har Per A. Flod vært Carews nærmeste rådgiver.

Når Flod hadde en oppfatning, delte Carew den – enten det handlet om anstrengte forhold til enkeltpersoner eller forståelse av skattejuss. Flod har hatt fullmakt til å opptre fullt og helt på Carews vegne, og han har i alle år svart på Skatteetatens henvendelser og utfordret dem på tolkningen av reglene.

Flod har ennå ikke forklart seg i retten, men dokumentasjonen og tidligere uttalelser til mediene tyder på at han mener Skatteetaten tolker loven feil, at John Carew ikke har vært skattepliktig til Norge og at etaten har gjort undersøkelser av tiltalte utover det loven gir adgang til. Carew hevder at han ikke har hatt noen grunn til å tro annet enn at Flod alltid har rett.

Dette hjelper lite. Grovt skattesvik har en skatteramme på seks års fengsel, enten det er forsettlig eller uaktsomt. Uansett hva slags råd du får, enhver er personlig ansvarlig for sin egen selvangivelse og for å gi riktige opplysninger til skattemyndighetene. Det handler ikke så mye om hva du visste, men om hva du burde ha visst. Carew er skyldig i grovt skattesvik, det innrømmer han selv.

Samtidig er intensjonen selvsagt relevant for straffeutmålingen. Hvis retten tror Carew er forledet, vil straffen ganske sikkert bli lavere enn hvis de legger tiltalens premiss om forsett til grunn.

Derfor grilles Carew av aktor i retten, på en måte som har irritert både forsvarer og fagdommeren. Marianne Bender ble kritisert for ledende spørsmål, for å avbryte tiltalte og for å insinuere brudd på skatteplikten også til Storbritannia i sine spørsmål.

For Carew ble det uansett vanskelig å svare, når påtalemyndigheten konfronterte ham med e-poster og chattelogger mellom ham og Per A. Flod. I mai 2015 hadde Skatteetaten påvist at Carew hadde vært i Norge langt oftere og lengre enn de korte periodene han hadde oppgitt til dem. Det hadde de klart gjennom tilgang til tiltaltes kontoutskrifter. Aktor mener Flods beskjed til Carew viser forsett, og det er lett å forstå hvorfor:

«Jeg var sikker på at du har brukt et utenlandsk kredittkort når du var i Norge. Men har du brukt et norsk bankkort? Det var i så fall ikke særlig smart.»

Etter dette begynte Carew i større grad å bruke sitt engelske bankkort i Norge, etter eget utsagn i retten «for å ligge lavt» i forhold til skattemyndighetene. Det var heller ikke særlig smart.

For den nybakte pappaen er saken dypt alvorlig. For alle andre er den en enkel påminnelse: Hvis du bor og jobber i Norge, må du også betale skatt her. Det er ditt og bare ditt ansvar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer