KOMMENTARER

Stormen rundt J.K. Rowling:

Ikke si hun hater deg

Å si at noen hater deg, snarere enn at de er uenige med deg, fungerer i praksis som en hersketeknikk. Og de som sier at J.K. Rowling sprer hat, gjør det på tynt grunnlag.

KONTROVERSIELL: Noen norske bibliotekarer vil avlyse arrangementer knyttet til J.K Rowlings bøker om Harry Potter, og begrunner det med at forfatteren "sprer hat" og "ikke aksepterer transpersoner". Men er det det hun gjør? Foto: Christophe Ena / AP / Scanpix.
KONTROVERSIELL: Noen norske bibliotekarer vil avlyse arrangementer knyttet til J.K Rowlings bøker om Harry Potter, og begrunner det med at forfatteren "sprer hat" og "ikke aksepterer transpersoner". Men er det det hun gjør? Foto: Christophe Ena / AP / Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Når kan du si at en du er uenig med, ikke bare er en motstander i en debatt, men en som sprer hat, en som setter deg i fare? Når det gjelder J.K. Rowling, forfatter av bøkene om Harry Potter, er terskelen urovekkende lav. Rowling har blitt svært kontroversiell etter at hun ga uttrykk for omstridte synspunkter om kjønn og transpersoner. Hun har vært gjenstand for sterk kritikk og til dels tung hets i sosiale medier, og i forrige uke ble det kjent at flere norske bibliotekarer ikke lenger ønsker å arrangere Harry Potter-kvelder.

Leo Beck, biblioteksjef i Kvinesdal, har begrunnet dette med at Rowling «snakker om at transpersoner utgjør en fare», at hun gjør verden farligere for transpersoner, og at hun «sprer hat». Luca Ovedie Amundsen, som er ikke-binær og som sitter i Skeiv Ungdoms landsstyre, har snakket om hvor ille det føles når «Rowling sier at hun ikke aksepterer deg».

For den som ser nærmere på det Rowling har sagt, fremstår ikke dette som karakteristikker man skal ta for god fisk. I et essay fra i sommer skriver forfatteren rett ut at: «Jeg tror at majoriteten av mennesker som identifiserer seg som transpersoner ikke bare ikke utgjør noen fare for andre, men at de er sårbare … Transpersoner trenger og fortjener beskyttelse». Hun legger til at: «Jeg føler bare empati og solidaritet med transkvinner som har blitt misbrukt av menn».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer