LEDER

Dagbladet mener:

Ikke stem på dette partiet

Det kunne vært komisk, hvis det ikke var farlig.

STERKE ANKLAGER: Amund Garfors (78), politiker for Norgesdemokratene i Nordland, mener det var Arbeiderpartiet som sto bak 22. juli-terroren. Ap reagerer kraftig på uttalelsene. Foto: Skjermdump fra partiets sending
STERKE ANKLAGER: Amund Garfors (78), politiker for Norgesdemokratene i Nordland, mener det var Arbeiderpartiet som sto bak 22. juli-terroren. Ap reagerer kraftig på uttalelsene. Foto: Skjermdump fra partiets sending Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Amund Garfors hevder at Arbeiderpartiet står bak det største massemordet i Norge i moderne tid. Han stiller til valg for Norgesdemokratene, partiet som tidligere het Demokratene. I et oppsiktsvekkende intervju med Filter nyheter hevder Garfors at Arbeiderpartiet sto bak terrorangrepet 22. juli 2011 og at angrepet var «en slags advarsel, om at vi måtte bli lydige gutter». Han tror at det egentlig var menn med gevær på AUFs ferje, MS «Torbjørn», som utførte drapene på Utøya og at det var «soldater i hvite berets» som plasserte sprengstoff i Regjeringskvartalet -. «sånn som de gjorde i 9/11».

Påstandene kommer i følge med en lang rekke andre konspirasjonsteorier. Garfors påstår at terrorangrepet 11. september 2001 var planlagte sprengninger, fremmer eurabia-teorien om at vestlige politikere ønsker og jobber for en muslimsk overtakelse og mener at organisasjonen Illuminati styrer verden. Det kunne vært komisk, hvis det ikke var så farlig.

Disse ideene bærer næring til politisk vold og står sentralt i tankegodset til alle kjente høyreekstreme terrorister i nyere tid. Arbeiderpartiet, som var mål og offer for terrorangrepet 22. juli, reagerer selvfølgelig sterkt på Garfors uttalelser.

- Det som blir forfektet her er livsfarlige konspirasjonsteorier som vi vet kan føre til ekstreme handlinger, sier Ap's partisekretær Kjersti Stenseng til Filter Nyheter.

Like oppsiktsvekkende er partilederens reaksjoner. Garfors har, som fylkesleder i Demokratene/Norgesdemokratene og som medlem i Folkeaksjonen mot innvandring og Stopp islamiseringen av Norge, lenge fremmet fremmedfiendtlige holdninger og konspirasjonsteorier. Geir Ugland Jacobsen har forsvart dette som «en nordnorsk ordlegging som kanskje er litt forskjellig fra det vi er vant til sørpå» og til Filter nyheter sa han denne gang at partiet skal ha «takhøyde» for Garfors. Først etter at Dagbladet tok kontakt, har han tatt avstand fra uttalelsene og suspendert Garfors midlertidig.

Tilgi dem ikke, for de vet hva de gjør. Geir Ugland Jacobsen var fram til han ble ekskludert i desember 2020 fylkesleder for Fremskrittspartiet i Oslo. Han fulgte etter Vidar Kleppe og Jan Simonsen til Demokratene og har han fortsatt tradisjonen med å «sette ut fjøslykta» og være et tilholdssted for dem som ikke får plass i de etablerte partiene. I denne sammenhengen ofte fordi de fremmer fremmedfiendtlige uttalelser og konspirasjonsteorier.

Garfors er altså ikke alene. I Rogaland stiller Margrethe Adelheid Gilje til valg for partiet, i sitt comeback etter at ha vært ekskludert på grunn av hennes støtte til terroristen Anders Behring Breiviks tankegods. Gilje har bakgrunn fra «Norwegian Defence League» (NDL), Pegida og SIAN.

Partiet, som tidligere het Demokratene, fikk 1,1 prosent av stemmene i siste stortingsvalg, 34.068 stemmer. I siste lokalvalg stilte de lister i ni fylker, fikk 12.568 stemmer og tre fylkestingsrepresentanter i Agder. I Kristiansand ble Demokratene tredje største parti med 13,5 prosent av stemmene. Selv om partiets nasjonale oppslutning er begrenset, kan det gjør store utslag lokalt.

I alle fylker og 80 kommuner inneholder stemmebåsene nå en liste fra Norgesdemokratene i høstens valg.

Bruk dem ikke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer