LEDER

Skytinga i Oslo i juni:

Ikke til å leve med

Dette er åpenbart en sak som EOS-utvalget bør kontrollere.

VISSTE INGENTING: Torsdag ble det kjent at Beate Gangås fikk vite om PSTs opplysninger først to dager etter terrorangrepet. Da var hun politisjef i Oslo og hadde uttrykt støtte til den planlagte minnemarkeringen den mandagen, som måtte avlyses på kort varsel. Nå er Gangås selv PST-sjef. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
VISSTE INGENTING: Torsdag ble det kjent at Beate Gangås fikk vite om PSTs opplysninger først to dager etter terrorangrepet. Da var hun politisjef i Oslo og hadde uttrykt støtte til den planlagte minnemarkeringen den mandagen, som måtte avlyses på kort varsel. Nå er Gangås selv PST-sjef. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Det er dypt alvorlige spørsmål som stilles rundt PSTs vurderinger og opptreden i forkant av og etter sommerens grusomme terrorangrep i Oslo.

VG avslørte for ei uke siden at PST dager før masseskytingen i Rosenkrantz´ gate ble varslet av Etteretningstjenesten om et planlagt islamistisk terrorangrep. PST etterforsket konkrete islamistiske miljøer og torsdag ble det kjent at PST før angrepet visste at Norges mest kjente islamist, Arfan Bhatti, hadde publisert oppfordring til drap på homofile på sin Facebook-side.

Likevel valgte PST å ikke informere oslopolitiet om trusselen eller endre trusselnivået, som ble nedjustert få dager før varselet kom. 16. juni 2022 uttalte PST at de anså det som «lite sannsynlig» at ekstreme islamister ville gjennomføre terrorhandlinger i Norge. Det var altså gjeldende råd fra sikkerhetstjenesten til politiet, samtidig som de satt på informasjon om at norske islamister ba en antatt IS-leder om at terrororganisasjonen skulle påta seg ansvaret for et kommende terrorangrep.

Natt til 25. juni skjøt Zaniar Matapour vilt rundt seg i hjertet av Oslos skeive miljø, midt under Oslo pride. To menn ble drept, 23 personer skadd, hundrevis løp i livsfare. I PST kom toppledere på jobb. Men heller ikke da valgte tjenesten å informere politiet om varselet og hvorfor PST med en gang kalte masseskytingen for islamistisk terror. Oslopolitiet trodde de famlet i blinde, torsdag ble det også kjent at Beate Gangås fikk informasjon om PSTs opplysninger først to dager seinere. Da var hun politisjef i Oslo og hadde uttrykt støtte til den planlagte minnemarkeringen den mandagen, som måtte avlyses på kort varsel. Nå er Gangås selv PST-sjef.

PST nedgraderte trusselnivået på nytt 29. juni. Da uttalte konstituert PST-sjef Roger Berg presist ansvarsfordelingen mellom PST og politiet:

«PST gir råd om trusselbildet, hva vi står overfor, men det er politiet som vurderer tiltakene.»

I denne saken er det altså grunn til å spørre om PST har utført jobben sin på riktig måte, når mangelen på informasjon til oslopolitiet ikke har gitt dem mulighet til å vurdere sin.

Allerede nå er en ekstern gransking i gang av hvordan ulike myndigheter håndterte terrorangrepet. Det er bra, men det er ikke nok. Utvalget har nemlig ikke mandat til å kontrollere E-tjenesten. Et vesentlig spørsmål er hvordan kommunikasjonen mellom dem og PST egentlig var. En annen problemstilling har Matapours forsvarer, Marius Dietrichson, reist. Han har sagt til VG at meldingene «reiser mange alvorlige spørsmål knyttet til statens involvering forut for hendelsen»:

- Et av disse vil være om forholdene i siktelsen hadde blitt utført, eventuelt i det omfang, om det ikke hadde vært for agentens involvering.

Uklare svar på så alvorlige spørsmål er ikke til å leve med. Dette er åpenbart en sak som EOS-utvalget bør kontrollere.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer