LEDER

Ikke til å stole på

Bergen Høyre har satt uoffisiell norgesrekord i å bryte valgløfter raskest.

BERGEN HØYRE GARANTERER: I NRKs storbystudio fra Bergen 5. september ble Christine Meyer bedt om å ta stilling til utsagnet om at «Bybanen skal gå over Bryggen. Mitt parti garanterer at det ikke blir omkamp». Byrådslederkandidaten nikket, smilte og holdt et grønt JA opp foran seg. Skjerdump fra NRK.
BERGEN HØYRE GARANTERER: I NRKs storbystudio fra Bergen 5. september ble Christine Meyer bedt om å ta stilling til utsagnet om at «Bybanen skal gå over Bryggen. Mitt parti garanterer at det ikke blir omkamp». Byrådslederkandidaten nikket, smilte og holdt et grønt JA opp foran seg. Skjerdump fra NRK. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Akkurat nå brytes valgløfter i rekordfart. I kommuner der Høyre før valget sa at de aldri ville samarbeide med MDG; der Venstre ville være bolverk mot Frp og der Arbeiderpartiet før valget sto steilt imot INP føres det nå konkrete samtaler om forpliktende samarbeid mellom de samme partiene de neste fire år.

De kommende kommunestyrene kommer til å skuffe mange velgere – enten de stemte for å bli kvitt eiendomsskatten, forbedre kollektivtrafikken eller berge grendeskolen. Slik er politikkens vesen, det er det muliges kunst. Derfor kan politikerne ikke bare måles på resultater, men på i hvilken grad de kjemper for de sakene de går til valg på.

Ingen velgere har større grunn til å være rasende akkurat nå enn velgerne til Bergen Høyre. Deres byrådslederkandidat og sannsynligvis Bergens neste byrådsleder, Christine Meyer, satte valgnatta uoffisiell norgesrekord i å bryte valgløfter raskest. Allerede en halv time før midnatt brøt hun nemlig sitt viktigste valgløfte og åpnet for en ny omkamp om bybanen til Åsane. Til tross for at hun gjentatte ganger i valgkampen har garantert for det motsatte.

«Nå har velgerne talt. Vi er nødt til å lytte til alle partiene og se hva de ønsker», sa Meyer til Bergensavisen valgkvelden.

Saken har splittet Bergen i flere tiår, helt siden forslaget først kom opp rundt 1970. Men etter at første linje åpnet i 2010 har bybanen vært en publikumssukses og det har vært stort flertall i befolkningen for å utvide til stadig nye bydeler. I bystyret har temperaturen rundt byggetrinnene vært høy, og de siste ti år har striden stått rundt trinn fem til Åsane. I år landet bystyret endelig et historisk vedtak om at traseen skal gå langs Bryggen. Det skulle være slutten på en ti år lang opprivende debatt, preget av kabinettspørsmål, hissig krangel i statsministerboligen og avgåtte byråd.

Likevel gikk flere partier også i år til valg på omkamp. I slutten av august advarte byrådsleder Rune Bakervik om at et valgnederlag for dem kunne sette bybanen i spill. Christine Meyer svarte krasst at «Høyre har vært klinkende klar på at vi ønsker å bygge banen til Åsane, og at vi ikke tar omkamp. De eneste som later til å ikke ha fått dette med seg, er åpenbart Bakervik og Engø».

I NRKs storbystudio fra Bergen 5. september ble Bakervik og Meyer bedt om å ta stilling til utsagnet om at «Bybanen skal gå over Bryggen. Mitt parti garanterer at det ikke blir omkamp». Christine Meyer nikket, smilte og holdt et grønt JA opp foran seg.

To og en halv time etter at valglokalene stengte var tonen en helt annen. Bergen Høyres garantier var altså ikke til å stole på.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer