KOMMENTARER

Listhaug i pride-tog

Ikke til å tro

Nå stiller «alle» politikere seg i tog bak den skeive bevegelsen, men noen stiller seg bakerst hver eneste gang.

LITE TROVERDIG: Frp-leder Sylvi Listhaug skal plutselig gå i pride-tog. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
LITE TROVERDIG: Frp-leder Sylvi Listhaug skal plutselig gå i pride-tog. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

En partileder skal gå i tog for skeives rettigheter. Nei, dette er ikke en sak fra Dagbladets historiske arkiver. Dette er nyheter.

Det er ingen ringere enn Frp-leder og langvarig pride-kritiker Sylvi Listhaug som er nyslått togtilhenger.

I forrige uke inviterte hun VG med hjem til seg selv for å fortelle at hun vil delta på et pride-arrangement for aller første gang. Etter masseskytingen i Oslo er det ekstra viktig at vi står samlet, sier hun til avisa.

Det er selvsagt fint og bra, og det er bare å ønske henne hjertelig velkommen etter.

Hun bruker anledningen til å ta et betimelig oppgjør med holdninger i noen muslimske miljøer, men hopper dessverre bukk over sine egne (tidligere) holdninger.

Det er definitivt noe ved Listhaugs tidligere uttalelser som gjør henne – hva skal jeg si – vanskelig å ta på stor alvor.

I 2009 ga hun, da hun var Oslo-byråd, et intervju til Dagbladet hvor hun sa følgende:

- For meg må homofile feste og feire når og hvor de vil, og mange har tydeligvis en voldsom trang til å markere seg. Men jeg tror ikke at det styrker saken deres når halv- og nesten helnakne folk danser rundt i Oslos gater. Når grasrota rundt omkring i landet får se slike bilder, bidrar det ikke til større toleranse.

2009 er lenge siden. Derfor ville jeg høre om Listhaug hadde lagt holdningene på historiens skraphaug. Noen dager før Listhaug avslørte sin nye pride-plan, sendte jeg derfor av gårde en rekke spørsmål til henne om hvorvidt hun angret de tidligere uttalelsene sine om pride-toget, og om hun på noen punkter hadde endret mening.

Noen svar på spørsmålene kom aldri, selv med en aldri så liten purring, men i mellomtida ser VG ut til å ha fått en invitasjon til en fin «hjemme hos»-reportasje med partilederen.

Det kan jo ha vært helt tilfeldig.

I VG-saken svarer Listhaug derimot ikke på de spørsmålene jeg stilte henne, så da tillater jeg meg å stille dem her i stedet for:

  • Står Listhaug fortsatt inne for uttalelsene sine fra 2009, eller har hun snudd?
  • Mener Listhaug, som hun gjorde i 2009, at paraden ikke bidrar til å «styrke saken» og «ikke bidrar til større toleranse» at man går halv- og nesten helnaken i pride-paraden?
  • Når neste pride skal arrangeres: mener Listhaug at man bør tone ned halv- og nesten helnakne kropper for å bidra til større aksept i grasrota?
  • Hvis Listhaug har endret mening, vil hun beklage uttalelsene fra 2009?

De med ekstra god hukommelse husker kanskje også Listhaugs tale til Frp-landsmøtet i 2009. Du vet, der hun sa at «Jeg er stolt av å tilhøre et parti som stemte mot den nye ekteskapsloven. En ekteskapslov som opphever biologien. Ekteskapet, ja, det er mellom mann og kvinne».

Til VG forteller Listhaug at grunnen til at hun ikke har gått i tog før, er at hun er «uenig i deler av de politiske sakene som Pride-organisasjonen Fri står for». Men er det egentlig noe substansielt Listhaug er enig med Fri om? Noen tydelig forkjemper for skeives rettigheter har hun i hvert fall aldri vært.

Den aksepten, støtten og de rettighetene skeive har i dag, kom jo ikke tilfeldig eller gratis. Det kom etter årevis med stigmatisering fra konservative politikere og kamp fra folk som våget å stå opp for sine rettigheter. Eller det Listhaug ville kalt «en voldsom trang til å markere seg».

Kampen er heller aldri over. I land rundt oss ser vi hvordan klokka kan skrus tilbake i tid.

Frp ser stadig ut til å kjøre i tospann med KrF som de partiene som kommer til dekket bord og aldri går foran i rettighetskamper for skeive. Det er ikke godt nok.

Kanskje tenker du nå at «bør vi ikke heie når folk endrer mening?» eller «er det ikke viktige debatter å ta nå enn å snakke om en som snur om Pride?»

Jo da, det er gode spørsmålet dét.

Poenget er likevel at Listhaugs helomvending hva pride-tog angår, på ingen måte bærer bud om en mer liberal likestillingspolitikk fra Frp. Når Listhaug får muligheten til å trekke tilbake tidligere utsagn, men ikke gjør det, virker det hele hult og som et politisk spill.

PS: Sondre Hansmark er innvalgt som tredje vara til Stortinget for Venstre. Han er nå ansatt som kommentator i Dagbladet, utmeldt fra partiet og vil i tilfelle møte som uavhengig representant.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer