DEBATT

Pandemien og studentene

Ikke urettferdig for studentene

Det har vært et tøft år for mange studenter, men jeg er ikke enig med Moen i at studentene har blitt urettferdig behandlet.

LÅNEKASSEN: Stortinget har bedt meg bruke Lånekassen, ikke NAV, til støtteordninger for studenter. Det mener jeg var fornuftig da, og det mener jeg er fornuftig nå, skriver Henrik Asheim. Foto: Heiko Junge / NTB
LÅNEKASSEN: Stortinget har bedt meg bruke Lånekassen, ikke NAV, til støtteordninger for studenter. Det mener jeg var fornuftig da, og det mener jeg er fornuftig nå, skriver Henrik Asheim. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Smitteverntiltakene har rammet alle, men de har også rammet skjevt. Hundretusenvis har blitt permittert og mange har mistet jobben. Eldre har ikke hatt besøk av familie. Venner har blitt skilt i kohorter. Mange studenter har vært ensomme, hatt lite motivasjon og en del har mistet inntekt.

Da krisen smalt og vi gikk i gang med støtteordninger for studenter ba Stortinget meg gjøre det i Lånekassen, ikke NAV. Det mener jeg var fornuftig da, og det mener jeg er fornuftig nå, helt uavhengig av kapasiteten i NAV.

Grunnen til det er ganske enkel. Lånekasseordningen hjelper flere enn dagpengeregelverket. For å få dagpenger er det en del krav du må oppfylle. Du må ha hatt stabil inntekt over tid som tilsvarer 1,5 G. I kroner er det rett over 150.000. Du må være villig til å ta et hvilket som helst hel- eller deltidsarbeid hvor som helst i landet. Du må delta i arbeidsmarkedstiltak.

Det betyr at du i et hypotetisk tilfelle ville måtte stå over en praksisdag for å delta på kurs hos NAV for å beholde dagpengene dine.

Det vil være helt uaktuelt å stille andre krav til dagpenger av en studerende 20-åring enn til en arbeidsledig 20-åring som ikke kom inn på utdanning i høst.

For å bøte både på inntektsbortfall, ensomhet, lite fysisk undervisning og psykisk helse, har vi bare denne våren lagt frem en studentpakke på over en milliard kroner. Det har tusenvis av nye studentjobber som gir flere inntekt, samtidig som flere studenter får bedre faglig og sosial oppfølging. I tillegg til en ny runde med støtteordning i Lånekassen hvor 40 prosent blir omgjort til stipend, akkurat som det ordinære studielånet.

BYGG NETTVERK: Assisterende helsedirektør, Espen Rostrup Nakstad, oppfordrer studenter til og ikke sitte inne hver dag. Reporter: Jenny Emilie Aas. Vis mer

En mer normal hverdag avhenger av vaksinetempoet. Først i køen står eldre og de som har størst risiko for å bli veldig alvorlig syke. Når vi er ferdig med disse skal FHI blant annet gi regjeringen råd på om vi bør flytte unge frem i vaksinekøen. Jeg tar med meg innspillet om at studentene bør prioriteres.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer