LEDER

Gjenåpningen av Norge:

Ingen åpning uten Oslo

Vi har ingen reell gjenåpning.

TYDELIG: Som byrådsleder Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse onsdag: Vi kan ikke egentlig snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TYDELIG: Som byrådsleder Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse onsdag: Vi kan ikke egentlig snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fredag starter gjenåpningen av Norge. Det er budskapet fra regjeringen - og blir sitert internasjonalt. Men dette er ikke en reell gjenåpning.

De forsiktige lettelsene av de ekstraordinære nasjonale tiltakene som ble innført i forbindelse med påska er et egentlig trinn 0 - og utgangspunktet for helsemyndighetenes forslag til gjenåpning. Hele landet må fortsatt leve med svært strenge tiltak framover. Det kan seinere bli nødvendig å stramme inn igjen på nytt.

Millioner av nordmenn får ingen lettelser. Som byrådsleder Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse onsdag: Vi kan ikke egentlig snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet. Det er høyst usikkert når en reell gjenåpning kan begynne, med en trinnvis lettelse uten tilbakeskritt.

Så lenge Oslo og Viken - og andre områder med høyt smittetrykk - må leve med de mest inngripende tiltakene vi har hatt under pandemien, er sannheten at vi fortsatt står i en svært krevende situasjon. De dårlige nyhetene om Johnson & Johnson-vaksinen kommer i tillegg til problemene med AstraZeneca-vaksinen, og dette kan forsinke gjenåpningen med flere måneder. Helsebyråd Robert Steen advarte onsdag om at hvis disse vaksinene ikke blir erstattet, vil anslagsvis 200 000 osloborgere ikke være vaksinert i august.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer