LEDER

Gjenåpningen av Norge:

Ingen åpning uten Oslo

Vi har ingen reell gjenåpning.

TYDELIG: Som byrådsleder Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse onsdag: Vi kan ikke egentlig snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TYDELIG: Som byrådsleder Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse onsdag: Vi kan ikke egentlig snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Fredag starter gjenåpningen av Norge. Det er budskapet fra regjeringen - og blir sitert internasjonalt. Men dette er ikke en reell gjenåpning.

De forsiktige lettelsene av de ekstraordinære nasjonale tiltakene som ble innført i forbindelse med påska er et egentlig trinn 0 - og utgangspunktet for helsemyndighetenes forslag til gjenåpning. Hele landet må fortsatt leve med svært strenge tiltak framover. Det kan seinere bli nødvendig å stramme inn igjen på nytt.

Millioner av nordmenn får ingen lettelser. Som byrådsleder Raymond Johansen sa på sin pressekonferanse onsdag: Vi kan ikke egentlig snakke om en gjenåpning av Norge uten at det inkluderer en gjenåpning av hovedstadsområdet. Det er høyst usikkert når en reell gjenåpning kan begynne, med en trinnvis lettelse uten tilbakeskritt.

Så lenge Oslo og Viken - og andre områder med høyt smittetrykk - må leve med de mest inngripende tiltakene vi har hatt under pandemien, er sannheten at vi fortsatt står i en svært krevende situasjon. De dårlige nyhetene om Johnson & Johnson-vaksinen kommer i tillegg til problemene med AstraZeneca-vaksinen, og dette kan forsinke gjenåpningen med flere måneder. Helsebyråd Robert Steen advarte onsdag om at hvis disse vaksinene ikke blir erstattet, vil anslagsvis 200 000 osloborgere ikke være vaksinert i august.

Vaksiner er selve motorveien mot gjenåpning. Sammen med antall smittede og kapasiteten i helsevesenet er dette essensielle kriterier for en trinnsvis åpning. Oslo åpner nå alle skoler på et forsterket rødt nivå, ved inngangen til muslimenes fastemåned ramadan og med risiko for økt smitte. Til tross for dette store grepet er retorikken fra byrådet stikk motsatt av regjeringens: Det er for tidlig å starte gjenåpningen av Oslo nå. Det alvorlige budskapet er fornuftig, fordi utviklingen avhenger av kriseforståelsen. Befolkningen må fortsatt leve under svært strenge restriksjoner.

Raymond Johansens to budskap til regjeringen fortjener politisk debatt. Byrådslederen er bekymret for regjeringens åpning for økt arbeidsinnvandring. Importsmitte er en stor risko og det er uklart hvor mye den snevre adgangen til å hente inn arbeidskraft nå blir utvidet. Det bør avklares raskt.

I tillegg ber byrådet regjeringen følge opp utvalgsleder Steinar Holdens klare budskap: Skjevfordelingen av vaksiner bør forsterkes. Prioriteringen av områder med høyt smittetrykk har allerede positiv effekt. Utviklingen i Oslo avgjør gjenåpningen av landet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer