DEBATT

Abortgrense

Ingen er for abort

Abort er synonymt med overkokte kommentarfelt og debatter fylt av angrep og anklager. Men kan 2021 bli året hvor vi får en saklig abortdebatt?

ØKER IKKE GRENSEN: Å ønske rett til selvbestemt abort fram til uke 22 betyr ikke et ønske om å øke grensen for abort i Norge. Det betyr et ønske om å gjøre denne retten selvbestemt, skriver innsenderne. Foto fra fjorårets 8. Mars-markering i Oslo: Fredrik Hagen / NTB
ØKER IKKE GRENSEN: Å ønske rett til selvbestemt abort fram til uke 22 betyr ikke et ønske om å øke grensen for abort i Norge. Det betyr et ønske om å gjøre denne retten selvbestemt, skriver innsenderne. Foto fra fjorårets 8. Mars-markering i Oslo: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I kjølvannet av 8. mars er abort på agendaen. Også fordi vi går inn i en vår fylt av landsmøter som skal vedta politiske partiprogram for de neste fire årene.

Sex og samfunn er vant til å stå i fronten for viktige og kontroversielle temaer. Alle som har ment noe om abort vet at det betyr sterke reaksjoner fra alle kanter. Det ender altfor ofte opp med anklager om enten barnemord eller kvinnehat. Sjelden klarer vi å løfte debatten til et nivå der vi diskuterer på saklige premisser. La oss forsøke å rydde vei for en mer konstruktiv debatt ved å oppklare noen misforståelser.

Først: Ingen er for abort. Ingen ønsker at så mange som mulig skal ta en abort. Vi kan alle enes om et ønske om å få aborttallene ned. Dette er et uttalt mål på tvers av politiske partier og ulike fløyer her i Norge. Sex og samfunn jobber med forebygging, informasjon- og opplysningsarbeid, seksualitetsundervisning og økt tilgang til prevensjon. Dette er saker som bør stå høyt på prioriteringslista for alle som uttaler seg om abort. Her har vi felles interesser.

Sex og samfunn ønsker selvbestemt abort fram til uke 22. Mange tolker dette som at vi ønsker å øke grensen for abort i Norge. Det stemmer ikke.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer