<strong>KORT TID:</strong> Nicolai Tangen skal etter planen tiltre som ny sjef i Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) 1. september. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KORT TID: Nicolai Tangen skal etter planen tiltre som ny sjef i Statens pensjonsfond utland (Oljefondet) 1. september. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

LEDER

Ingen framtid som oljefondsjef

Når er det bare spørsmål hvordan politikerne skal komme seg ut av dette.

Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Hvordan få Norges Bank til å innse at Nicolai Tangen ikke bør tiltre jobben som oljefondsjef? Denne problemstillingen er nå egentlig redusert til et praktisk spørsmål som finanskomiteen på Stortinget forsøker å finne ut av.

VIL IKKE SVARE: Debatten rundt påtroppende oljefondsjef Nicolai Tangen fortsetter å rase. Statsminister Erna Solberg nekter å svare på Dagbladets spørsmål om håndteringen av saken. Video: Gilbrant og Hansen Vis mer

Komiteen har frist til i dag kl 12 med å bli enige. De ulike partiene har allerede flagget litt ulike synspunkter på hvordan saken skal håndteres videre, men det trer likevel fram grunnleggende enighet om én ting: Risikoen for at Tangens eierinteresser i Ako-systemet kan komme i konflikt med hans jobb som oljefondsjef, er for stor. Det som gjenstår, er å formulere en innstilling fra finanskomiteen som både sier dette i klartekst – og som peker fram mot en løsning på det som er gjennomførbar.

Underveis i denne prosessen har det oppstått en diskusjon om jussen. Finansdepartementet har tolket den nye sentralbankloven dit hen at departementet ikke har mulighet til å gripe inn i ansettelsen av oljefondsjefen. En ekstern vurdering fra advokatfirmaet Arntzen de Besche kom til samme konklusjon, før den ble verdiløs. Det viste seg at samme selskap hadde hjulpet Tangen med detaljer knyttet til ansettelsesavtalen med Norges Bank i mai. Dermed hentet Finansdepartementet inn en tredje vurdering. Lovavdelingen i Justisdepartmenetet har nå konkludert med at Sanner kan gripe inn overfor ansettelsen, noe som åpner en jurdisk vei videre.

Uavhengig av disse konklusjonene ligger likevel noe annet i bunn. Det virker uklart om de som utformet den nye sentralbankloven hadde tatt høyde for at denne knipa kunne oppstå. Det kan komme endringer i loven. Finansminister Jan Tore Sanner har allerede antydet dette i et skriftlig svar til Hadia Tajik for en uke siden. Sanner hadde i samtaler med sentralbanksjef Øystein Olsen tidlig gitt uttrykk for bekymring knyttet til valget av Tangen som ny oljefondsjef. I sitt brev til Tajik redegjør han for denne kontakten, og avslutter med å si at han vil «ta initiativ til å se på om de formelle rammene for Finansdepartementets rolle i Norges Banks ansettelse av daglig leder av forvaltningen av SPU er hensiktsmessige.»

Det er ingen tvil om at Tangen ville kunne vært en svært god leder for oljefondet. Med de nåværende bindingene og de mulige interessekonfliktene vil han like mye kunne være en belastning. Det ser politikerne. Det er på tide at den erkjennelsen også trenger gjennom murene hos Norges Bank.

09.57: Oppdatert med at justisdepartementets lovavdeling nå har kommet til en konklusjon. I en tidligere versjon av denne lederen var det referert til at vurderingen fra lovavdelingen ennå ikke var klar.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer