LEDER

Acer:

Ingen grunn til å si nei

Senterpartiets samfunnsskadelige påfunn gir ingen mening, og må avvises.

STRØM: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med Norwegian-slips. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
STRØM: Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum med Norwegian-slips. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Senterpartiet (Sp) varsler omkamp om tilknytning til EUs energibyrå Acer. Dersom det blir rødgrønne regjeringsforhandlinger til høsten, seiler dermed dette opp som en hard nøtt for de rødgrønne å enes om. Sp har støtte av SV (og Rødt), mens Arbeiderpartiet sier at noe slikt ikke kommer på tale. MDG står på samme side.

Hva som er den praktiske grunnen til at Sp forsøker å blåse mest mulig liv i dette, er ikke lett å forstå. Sp var selv med på rulle ut energisamarbeid og kraftoverføring til andre for et par tiår siden. Det er en politikk som har tjent Norge godt. I et forsøk på å så splid i arbeiderbevegelsen frir Vedum nå til industridelene av LO, og advarer mot at Acer vil føre til høyere kraftpriser. Det er rett og slett feil, og det vet sannsynligvis strategene i LO godt.

Det er grunn til å tro at Sp vil blåse liv i denne saken fordi det rører ved EU-spørsmålet, og den lettantennelige politiske problemstillingen om suverenitetsavståelse. Høyesterett har riktignok åpnet for at rettsvesenet skal behandle om det var riktig av Stortinget å vedta innmelding i Acer med simpelt flertall. Uavhengig av dette er tilknytningen til Acer av mindre praktisk betydning. Acer er et koordinerende organ som skal kunne bistå i at energisystemene i Europa henger sammen. Et samarbeid Norge har all interesse av fungerer på en god måte, i og med at vi allerede har 17 strømkabler til utlandet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer