KOMMENTARER

Ingen hånd å holde i

Første skoledag blir ikke som den burde være, verken for skolebarn eller studenter.

SLIK BLIR DET IKKE: Førsteklassingene får verken håndhilse på rektor, klemme hverandre eller ta med foreldrene sine inn på skolen første skoledag. Illustrasjonfoto: NTB Scanpix
SLIK BLIR DET IKKE: Førsteklassingene får verken håndhilse på rektor, klemme hverandre eller ta med foreldrene sine inn på skolen første skoledag. Illustrasjonfoto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg blir rørt hvert år, når jeg ser skolen pyntet til første skoledag med bjørkeris og flagg. Da dattera mi begynte på skolen, gikk vi sammen dit, hånd i hånd. Sola skinte over henne og framtida, over foreldre og besteforeldre, tante, onkel og storebror. Vi møtte alle de andre nye førsteklassingene og familiene deres i skolegården. Det ble mange klemmer. Så håndhilste barna på rektor, før de ble ropt opp klassevis og fikk ta klassekontakten sin i hånda. De gikk for første gang sammen med klassekameratene sine inn i klasserommet. Vi foreldre fikk bli med, for å ta klassiske bilder av førsteklassingene våre ved pultene sine. Det er en slik dag man husker hele livet. Jeg husker ennå min egen.

I siste utgave av Aftenposten junior kommer andreklassinger med råd til nye førsteklassinger. Julian (6) fra Moss sier at «Det er lov å ha mamma'n eller pappa'n din på gangen første skoledag hvis du gruer deg». Det er dessverre feil.

I år blir første skoledag helt annerledes. Trafikklys-systemet for smittevern står på gult, som betyr at hele klasser kan være samlet som en kohort. Men på mandag blir det ingen håndhilsing, ingen klemming, og ingen felles samling i skolegården med alle barn og familier. Og kanskje verst for spente fem- og seksåringer: Flere kommuner varsler nå at verken mamma eller pappa får bli med, når barna skal inn på skolen for første gang.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer