DEBATT

Sexologi-utdanning

Ingen monopol på sexologi

Det er nok plass til alle dyktige og velutdannede sexologer og parterapeuter, både fra Sexologiskolen, fra NACS og fra andre seriøse skoler, i og utenfor Norden.

BRA FOR ALLE: Det er bra for alle parter at det er flere gode og seriøse skoler innen sexologi og parterapi. Dette har vært tilfelle i Danmark de siste 12 årene, og hjelper til å gjøre alle bedre, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
BRA FOR ALLE: Det er bra for alle parter at det er flere gode og seriøse skoler innen sexologi og parterapi. Dette har vært tilfelle i Danmark de siste 12 årene, og hjelper til å gjøre alle bedre, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi på Sexologiskolen er helt enige i at sexologer må være godt utdannet. Selv er jeg utdannet innen almenn og klinisk sexologi, på Universitetet i Gøteborg, hvor jeg også har jobbet som gjesteforeleser, og ved Jordmorskolen i København.

Undervisningen på Sexologiskolen inkluderer både psykologi, almenn og klinisk sexologi etc. Lærerne er psykologer, jordmødre, fysioterapeuter, sexologer, parterapeuter etc.

Jeg kjenner ikke Anna Konstanse Almli, som skrev i Dagbladet 4. november, men synes hun som sykepleier bør velge NACS, hvis hun er interessert i å studere videre. Selv er jeg medlem av «Svensk Förening För Sexologi».

Det er bra for alle parter at det er flere gode og seriøse skoler innen sexologi og parterapi. Dette har vært tilfelle i Danmark de siste 12 årene, og hjelper til å gjøre alle bedre!

Det er en fordel med forskjellige skoler, da noen tar seg av spesifikke områder, for eksempel seksuelle dysfunksjoner forårsaket av sykdom, især relevant for en lege utdannet i klinisk sexologi. Andre jobber bredere, mer terapeutisk, med fokus på den generelle menneskelige seksuelle utviklingen, velvære og balanse, som f.eks. sexologer utdannet ved Sexologiskolen. Vi henviser ofte til leger, akkurat som vi ofte får henvisninger fra leger, psykologer etc.

Omtrent 50 prosent av studentene våre, har helse el. terapeutisk bakgrunn, den andre halvparten helt annen bakgrunn. Felles er evnen til å møte et menneske og snakke naturlig om seksualitet, intimitet og forhold.

Vi lærer om skyld, skam og «det seksuelle selvbildet», som bl.a. er formet av oppdragelse, debut, medias syn på kropp, seksualitet og kjønn. Om «likeverdighet» der vi nå i Norden opplever den 2. bølgen av #MeToo. Kvinner er klar over sin verdi, retten til egen kropp og seksualitet – og det som skjer nå, er at mennene begynner å bli trygge på å fortelle sine opplevelser av seksuell trakassering, noe som har vært tabu! En ung mannlig lege har nettopp fortalt, hvordan han ble pålagt av en kvinnelig overlege å ha samleie, som en betingelse for forfremmelse!

Sexologien kombinert med parterapien gir veldig dyktige terapeuter! Studentene går til eksamen og blir vurdert av en sensor, som enten er psykolog eller lege + sexolog/parterapeut. Det er en god garanti for at den nyutdannede sexologen/parterapeuten har sin læring på plass.

På grunn av corona underviser vi online, og studentene lærer også å ha klienter online.

Studentene har forskjellige etnisiteter – og seksuelle legninger. Dette er med på å berike utdanningen, og gi hver elev muligheten til, allerede under utdannelsen, i praksis å danne seg et inntrykk av noen av de mange forskjellige måtene å oppleve og leve sin seksualitet og sitt kjærlighetsliv på!

På Sexologiskolen tror vi på det tverrfaglige samarbeidet, der vi har klienten og hvordan vi kan hjelpe, i fokus. Derfor har vi også mange gode profesjonelle kolleger, og vi fikk blant annet i fjor boken «Sexologi» sendt fra professor i sexologi Christian Graugaard, ledsaget av et brev med en rabattordning til alle studenter og terapeuter på Sexologiskolen.

BLOGGERNE: Iselin Guttormsen er nytt tilskudd til denne sesongen av «Bloggerne» på TV 2. Hun studerer sexolog og bruker Instagram til å fremme vanlige kropper og sex. Det synes ikke bildetjenesten noe om. Reporter: Thea Hope. Video: Steffen Pettersen/Rød Løper Vis mer

Boken er nå inkludert som en del av pensum. Vi inviterer også alltid våre kliniske kolleger, når vi holder Sexologifestivalen, ti dager med forelesninger om seksualitet, kjærlighetsliv, familieliv og kommunikasjon.

Til slutt vil jeg si at jeg tror ingen kan eller bør ta monopol på læring i sexologi. Det er nok plass til alle dyktige og velutdannede, sexologer og parterapeuter, både fra Sexologiskolen, fra NACS og fra andre seriøse skoler, i og utenfor Norden.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer