DEBATT

Fjerning av abortnemnda

Ingen opplagt kvinnesak

I abortsaken er det fra et juridisk ståsted to hensyn å ta: hensynet til fosteret og hensynet til kvinnen.

SELVBESTEMT ABORT TIL UKE 18: Dette forslaget tjener ikke likestillingskampen, men drar oss i en retning hvor det skapes et rom for sterkere følelser, mer populisme og skyttergravsretorikk, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
SELVBESTEMT ABORT TIL UKE 18: Dette forslaget tjener ikke likestillingskampen, men drar oss i en retning hvor det skapes et rom for sterkere følelser, mer populisme og skyttergravsretorikk, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Våren 2019 var det mange sinte kvinner i blodige truser foran Stortinget som ropte «fjern nemndene». Forventes det at enhver kvinne skal og bør stille seg bak dette?

Jeg er feminist, og mener kvinnekamp, selvråderett og likestilling er en av våre tids viktigste kamper. Jeg er svært takknemlig for den jobben kvinnesaksforkjemper Katti Anker Møller gjorde for meg og alle kvinner. Hun kjempet for å ansvarliggjøre menn, og jobbet sammen med sin svoger med De Castbergske barnelover. Her sørget de for rettslig likestilling for barn født i og utenfor ekteskapet, og arverett for barn født utenfor ekteskapet.

Møller jobbet for å synliggjøre verdien av omsorgsarbeid, og mente kvinner måtte få kompensasjon for den jobben de la ned i hjemmet, for oppfølging og oppdragelse av barn. Hun la grunnlaget for det som i dag er barnetrygd. Hun tok initiativ til en rekke andre sosialpolitiske reformer, og jobbet for å bedre levekårene og rettighetene til barn og mødre. Hun var på lag med de unge alenemødrene som var overlatt til seg selv.

Gjennom seksualisering og krenkelser utnyttes kvinnekroppen hver dag. Vi blir eksponert for krenkende og voldelige seksuelle handlinger mot kvinner via porno, som er skremmende lett tilgjengelig.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer