DEBATT

Samboerlov

Ingen trygghet om samboeren dør

Hvis din samboer dør, kan du, i tillegg til sorgen, få slengt i ansiktet frykten for å miste hjemmet ditt. Dette må vi gjøre noe med.

ETTERLATT: Vi som politikere har et ansvar for å forholde oss til den virkeligheten vanlige folk lever i. Jeg vil ikke moralisere over folks valg, men ser at det for samboere er et hull i sikkerhetsnettet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB
ETTERLATT: Vi som politikere har et ansvar for å forholde oss til den virkeligheten vanlige folk lever i. Jeg vil ikke moralisere over folks valg, men ser at det for samboere er et hull i sikkerhetsnettet, skriver innsenderen. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

En tredel av dem som lever i samliv i Norge er samboere. Dette fungerer for mange av oss, til den dagen livet snus opp ned. Dette vil jeg få gjort noe med på Venstres landsmøte til helga.

Samtidig som en historisk høy andel av oss lever i samboerskap, har veldig få samboerkontrakt. Den sier noe om hvordan ting løses ved eksempelvis dødsfall eller samlivsbrudd. Det gjør mange, og særlig kvinner, sårbare. Derfor trenger Norge en samboerlov.

Men hvorfor mener jeg som liberaler at vi bør få en samboerlov? Jeg valgte først å ta et skritt tilbake og spurte meg selv hvorfor vi i det hele tatt har en ekteskapslov.

Med skillet mellom stat og kirke er det religiøse aspektet fjernet. Hovedfunksjonen til ekteskapsloven i dag er at det er en standardkontrakt for vanlige mennesker.

Den liberale ryggmargsrefleksen er gjerne at vi vil unngå unødvendige statlige inngrep. Da jeg ble invitert til debatt hos Juridisk rådgivning for kvinner (JURK) som Venstrekvinnelag-leder, var nettopp det min første reaksjon. Det er også den samme reaksjonen jeg er blitt møtt med i diskusjoner i Venstre.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer