KOMMENTARER

Stortingsvalget:

- Ingen vei til makt uten oss

En velregissert valgkamp, med fokus på partiets hjertesaker gjør at SV vil bidra til et regjeringsskifte, og være en sentral spiller i kampen om hvilken regjering Norge til slutt får.

SOLID RESULTAT: Selv kom SV ikke kom helt opp Lysbakken, gikk heller ikke utforbakke. Foto: Audun Braastad / NTB
SOLID RESULTAT: Selv kom SV ikke kom helt opp Lysbakken, gikk heller ikke utforbakke. Foto: Audun Braastad / NTB Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Jubelen sto i taket da de første prognosene viste et flertall for SVs foretrukne regjeringsalternativ, med til sammen 88 representanter på Stortinget.

Mens jubelen var litt mer behersket da det viste seg at SVs bidrag til dette ropet om forandring etter Erna Solbergs regjeringsprosjekter er på 7, 7 prosent. «Bare», vil mange si, etter meningsmålinger de siste ukene som tydet på enda større framgang.

Det er et resultat som er bak de siste meningsmålingene, som samlet har vist en oppslutning på 9.4 prosent. Men SV er ofte bedre på forventninger enn på resultater, og det som måtte være av skuffelse over de første prognosene på 7, 7 prosent, ble svelget med store og tilsynelatende oppriktige smil.

Oslo SVs førstekandidat Kari Elisabeth Kaski velger å legge vekt på det store bildet, og at partiet nå vil bidra til en bølge av forandring. Hun sa til Dagbladet etter den første prognosen, at valgresultatet er uttrykk for et klart krav om et skifte.

- Dette er bunnsolid, det er en kraftfull mobilisering. SV er i en god forhandlingsposisjon med disse tallene. Vi har stor forhandlingskraft, sier Kaski.

Prognosene viser et flertall for et rødgrønt regjeringsalternativ uten at det trenger støtte fra partiet Rødt, eller Miljøpartiet de grønne. Hvis dette blir resultatet, så betyr det litt mindre hodepine for landets neste statsminister Jonas Gahr Søre. Men noe smertestillende vil han trolig likevel måtte ta. Og SV vil ikke la Støre hvile, og vil sette krav særlig til miljøpolitikken for å være med i regjering.

Det aller meste gikk SVs vei i valgkampen. Både miljø og klima, og fattigdomsutvikling og rettferdighet var valgkampens viktigste temaer, etter at distriktspolitikk utover i valgkampen så ut til å miste litt av sin dynamikk. Likevel har SV hatt større topper enn nå, og har på det meste hatt resultater på både 11-tallet og 12-tallet.

Men SV velger å legge vekt på sin forhandlingsstyrke, nå som de rødgrønne skal forhandle om landets framtid. SV ligger an til å bli bare litt over halvparten så store som SP. På spørsmålet fra Dagbladet før prognosene var klare om SV ville være like tøffe i trynet som SP-leder Trygve Slagsvold Vedum i regjeringsforhandlingene, svarte nestleder Kirsti Bergstø:

- Målet vårt er resultater, så får andre være tøffe i trynet.

Tøffe i trynet, eller ikke. SVs oppgave nå er å dra det rødgrønne regjeringsalternativet til venstre. Det må de gjøre, for like bak dem puster partiet Rødt, som er i sterk framgang i dette valget. SV har ikke mye å gi på verken fattigdom eller miljø, fordi ellers kan dette eventuelle regjeringsprosjektet bli like traumatisk som Kristin Halvorsens på 2000-tallet, da partiet ble halvert på å bli utvannet av Jens Stoltenbergs regjeringsprosjekt.

Men enten det blir regjeringsmakt, eller om avstanden mellom SV og SP blir så stor at det å sitte i regjering sammen blir for vanskelig, så har SV vunnet. Også med en ren Arbeiderparti-regjering vil det være en klar framgang fra dagens situasjon, og SV vil ha bidratt til en annen retning enn Solbergs regjeringsprosjekter. Det er retnings-skiftet for Norge SV-ere er opptatt etter årets valg. Som partileder Lysbakken sa det:

- Det er ingen vei til makt uten oss.

Selv kom SV ikke kom helt opp Lysbakken, gikk heller ikke utforbakke. Slett ikke.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer