KOMMENTARER

Abort:

Ingen vil ta sein abort

VI vet hva som mest effektivt hindrer aborter. Det er ikke abortnemnder.

FJERN NEMNDENE: 8. mars-toget i Oslo i 2019 hadde hovedparolen "Forsvar selvbestemt abort - fjern nemndene". Nå kan det bli norsk politikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FJERN NEMNDENE: 8. mars-toget i Oslo i 2019 hadde hovedparolen "Forsvar selvbestemt abort - fjern nemndene". Nå kan det bli norsk politikk. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

22 uker ut i svangerskapet begynner fosteret å se ut som et spedbarn. Det kan ikke føle smerte, men hendene er i stand til å gripe, hår og øyebryn begynner å utvikle seg. Den gravide har ofte kjent barnet sparke i magen i flere uker allerede. På dette tidspunktet i svangerskapet får kvinner gjerne de første strekkmerkene. Det er vanlig å våkne om natta for å gå på do, mange sliter med leggkramper og halsbrann. Selv om fosteret ikke ennå er levedyktig utenfor livmora, er altså utviklingen kommet langt. Så langt at båndet mellom mor og det ufødte barnet allerede er sterkt. Svært få norske kvinner tar abort så seint i svangerskapet, og ingen ønsker at tallet skal øke.

Nå har likevel SV vedtatt at partiet vil fjerne abortnemndene og dermed i praksis utvide grensa for selvbestemt abort til uke 22. Rødt har vedtatt det samme. Venstre går til valg på å utvide grensa for selvbestemmelse fra 12 til 18 uker, MDG og Arbeiderpartiet har likelydende vedtak. Fem av ni partier på Stortinget vil altså liberalisere abortloven. Senterpartiet skal også på sitt landsmøte ta stilling til et forslag om fri abort til 18 uker. Og statsminister og Høyre-leder Erna Solberg åpner nå selv for å diskutere nemnd-ordningen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer