LEDER

Dagbladet mener:

Inkasso fra Vedum

På torsdag kan sentralbanken annonsere en trippelheving av styringsrenten. De kan langt på vei bli finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) inkassobyrå.

TRENGER RYDDEHJELP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) klarer ikke holde igjen på pengebruken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TRENGER RYDDEHJELP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) klarer ikke holde igjen på pengebruken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et inkassovarsel på vei til en postkasse nær deg. På torsdag skal sentralbanken etter alle solemerker øke styringsrenten og fortelle oss hvor mye dyrere lånene våre blir. Det kan bli en skikkelig hestekur for vanlige folk.

Den amerikanske sentralbanken annonserte nylig en trippelheving av renten. Noen framtredende økonomer mener den norske sentralbanken bør gjøre det samme. I så fall vil styringsrenten gå fra 0,75 prosent til 1,5 prosent, altså en dobling.

For mennesker med et par millioner kroner i boliglån vil det bety tusenvis av kroner i økte renteutgifter. Det vil bli mindre fristende for bedrifter å investere, fordi det blir dyrere å ta opp lån.

Nordmenn er et av verdens mest gjeldstyngede folk. Til sammen har vi lånt over 4000 milliarder kroner. I motsetning til USA, hvor de fleste har bundet renten, har folk flest her hjemme valgt flytende rente. Derfor vil vi økte renter raskere slå inn i privatøkonomien vår.

Men det ser heller ikke ut til å være endestasjon for de stadig økende rentene. Ifølge Norges Bank skal det helt opp til 2,5 prosent. En rekke økonomer spår til og med at vi får se tretallet i løpet av neste år.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer