LEDER

Dagbladet mener:

Inkasso fra Vedum

På torsdag kan sentralbanken annonsere en trippelheving av styringsrenten. De kan langt på vei bli finansminister Trygve Slagsvold Vedums (Sp) inkassobyrå.

TRENGER RYDDEHJELP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) klarer ikke holde igjen på pengebruken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
TRENGER RYDDEHJELP: Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) klarer ikke holde igjen på pengebruken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert
Sist oppdatert

Det er et inkassovarsel på vei til en postkasse nær deg. På torsdag skal sentralbanken etter alle solemerker øke styringsrenten og fortelle oss hvor mye dyrere lånene våre blir. Det kan bli en skikkelig hestekur for vanlige folk.

Den amerikanske sentralbanken annonserte nylig en trippelheving av renten. Noen framtredende økonomer mener den norske sentralbanken bør gjøre det samme. I så fall vil styringsrenten gå fra 0,75 prosent til 1,5 prosent, altså en dobling.

For mennesker med et par millioner kroner i boliglån vil det bety tusenvis av kroner i økte renteutgifter. Det vil bli mindre fristende for bedrifter å investere, fordi det blir dyrere å ta opp lån.

Nordmenn er et av verdens mest gjeldstyngede folk. Til sammen har vi lånt over 4000 milliarder kroner. I motsetning til USA, hvor de fleste har bundet renten, har folk flest her hjemme valgt flytende rente. Derfor vil vi økte renter raskere slå inn i privatøkonomien vår.

Men det ser heller ikke ut til å være endestasjon for de stadig økende rentene. Ifølge Norges Bank skal det helt opp til 2,5 prosent. En rekke økonomer spår til og med at vi får se tretallet i løpet av neste år.

Når politikere ikke klarer å stramme inn, må banken rydde opp. Norsk økonomi er overopphetet. Det er mangel på arbeidskraft og alle prosjekter ser ut til å bli dyrere. I tillegg er det vanskeligere å importere varer og tjenester på grunn av krigen i Ukraina og etterdønningene av coronapandemien.

Likevel fortsetter regjeringen som ingenting har skjedd. Selv om retorikken til finansminister Vedum har endret seg, er det lite måtehold å spore i praksis.

Det var ikke måte på hvor stolt Vedum var da han la fram regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett i mai. Dette var første steg mot å ta et oppgjør mot det skumle rente-spøkelset, hevdet han.

Regjeringskvartalet skulle bli mindre jålete og ha plass til færre byråkrater. En rekke prestisjeprosjekter, som Ocean Space Center, skulle legges på is.

Problemer er bare at han faktisk ikke kutter når det trengs. Regjeringskvartalet får økte bevilgninger i Vedums reviderte budsjett. Hele regjeringen måtte gjøre en pinlig snuoperasjon om Ocean Space Center etter press fra sine egne.

Nei, det er ikke mye konkret å spore av Vedums retorikk. Da er det sentralbanken som må gjøre jobben hans, som et slags inkassobyrå for politikere som ikke evner å prioritere og å redusere pengebruken.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer