DEBATT

Vold i nære relasjoner

Innsatsen må styrkes

Vi har sett urovekkende tendenser innen vold og overgrep når samfunnet har stengt ned i takt med pandemiens utvikling.

SKAL VÆRE TRYGGE: Som samfunn må vi tilstrebe at de som ikke er trygge i sitt eget hjem, skal få slippe å isoleres der, skriver Tove Bruusgaard i Bufdir.
SKAL VÆRE TRYGGE: Som samfunn må vi tilstrebe at de som ikke er trygge i sitt eget hjem, skal få slippe å isoleres der, skriver Tove Bruusgaard i Bufdir. Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Vi vet ikke om vold i hjemmet øker. Uansett kan innsatsen styrkes.

Stortingsrepresentant Solveig Schytz tar opp et viktig tema; vold i nære relasjoner, i sitt innlegg 15. februar «Vold i hjemmet øker». Bufdir støtter hovedbudskapet. Innsatsen mot vold i nære relasjoner og for å beskytte barn mot vold og overgrep i oppveksten må fortsatt styrkes. Påstanden om at slik vold er økende, trenger likevel en nyansering.

Det er riktig som Schytz påpeker at antallet anmeldte tilfeller av vold i nære relasjoner har økt årlig siden 2006, men en slik økning kan ha flere ulike forklaringer.

Ifølge omfangsundersøkelser utført av Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress og Velferdsforskningsinstituttet NOVA ser imidlertid forekomsten av vold i Norge til å ha endret seg lite siden slutten av 1980-tallet. Det kan være slik at det forekommer mer vold. Alternativt kan det være at tilbøyeligheten til å anmelde vold har økt blant dem som er utsatt. En tredje mulighet er at politiet og andre gjennom forebyggende og utadrettet innsats avdekker og følger opp flere tilfeller av vold enn tidligere.

Samtidig vet vi fra forskningen på feltet, at andelen av befolkningen som oppgir å ha vært utsatt for en eller flere typer vold i nære relasjoner eller seksuelle overgrep i oppveksten eller livsløpet, er langt større enn hva kriminalstatistikken skulle tilsi.

Det er fortsatt slik at det aller meste av vold i nære relasjoner og av seksuelle overgrep mot barn ikke anmeldes. Enda mer alvorlig er det at de færreste forteller noen om det de har opplevd.

Derfor er det så viktig at vi bygger videre på all den satsingen på vold i nære relasjoner og bekjempelse av vold og overgrep mot barn som er satt inn de seinere årene, og også styrker innsatsene i takt med kunnskapen og utviklingen på feltet.

Vi har sett urovekkende tendenser innen vold og overgrep når samfunnet har stengt ned i takt med pandemiens utvikling. Som samfunn må vi tilstrebe at de som ikke er trygge i sitt eget hjem, skal få slippe å isoleres der.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer