DEBATT

Pandemi og arbeidsledighet

Innvandrerne er mest sårbare

Nå er vi i en fase der flere vil bli permitterte og mange arbeidsledige. Etter pandemien har vi en vei å gå for at samfunnet skal komme tilbake igjen til normalen. Høyre har en plan for dette.

ETTER PANDEMIEN: Høyre har lagt frem konkrete tiltak for å skape flere arbeidsplasser og inkludere flere. Utfordringen går nå til Arbeiderpartiet: Hvilke konkrete tiltak har de mot arbeidsledigheten som følge av pandemien, spør Arina Aamir. Foto: Plan International Norge
ETTER PANDEMIEN: Høyre har lagt frem konkrete tiltak for å skape flere arbeidsplasser og inkludere flere. Utfordringen går nå til Arbeiderpartiet: Hvilke konkrete tiltak har de mot arbeidsledigheten som følge av pandemien, spør Arina Aamir. Foto: Plan International Norge Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra SSB viser at arbeidsledigheten blant innvandrere gikk opp fra 5,5 prosent i 2019, til 9,5 prosent i 2020. I befolkningen ellers gikk arbeidsledigheten opp fra 1,7 prosent til 3,2 prosent.

En av grunnene til at arbeidsledigheten til innvandrere er såpass høy, kan være at mange av dem jobber i serviceyrker hvor de er nødt til å være i kontakt med mennesker. I tillegg har mange av dem svake norskferdigheter og lite kompetanse. Dermed blir denne delen av befolkningen mest sårbar og blant dem som blir rammet hardest under slike krisesituasjoner som den vi er i nå.

Akkurat nå er vi i en fase hvor flere vil bli permitterte og mange arbeidsledige, men vi har en vei å gå etter denne pandemien hvor samfunnet skal komme tilbake igjen til normalen. De som har falt ut av arbeidslivet skal komme tilbake i jobb og vi skal sammen bygge opp samfunnet til slik det var før pandemien startet.

For å få til dette er det viktig at vi styrker integreringen blant innvandrere. De er nødt til å få den norskopplæringen de trenger og den kompetansehevingen som gjør dem bedre rustet til å møte et nytt arbeidsmarked. Slik kan de komme ut i jobb og tar en aktiv del i verdiskapningen. Innvandringen til Norge trenger også å bli strengere, slik at vi bare tar imot de vi vet at vi har kapasitet til å integrere!

Når vi er i en krevende tid som denne hvor arbeidsledigheten er høy, kan det være fort gjort at mange av innvandrerne som søker jobb, blir stående lenge uten jobb. Det er derfor vi under denne tiden nødt til å prioritere. Det vil bli en utfordring å få folk ut i jobb igjen etter pandemien, uavhengig av bakgrunn, men det er derfor vi er nødt til å ha en regjering som har treffsikre tiltak for å forebygge og samtidig sørge for at de som har falt ut av arbeidslivet, kommer så fort som mulig tilbake igjen.

- Jeg tror vi må innse at vi kommer til å ha smitteverntiltak til langt utpå sommeren neste år, kanskje lenger, sa Erna Solberg under markeringen av 100-års jubileet for Stortingets presselosje torsdag kveld. Vis mer

Med Høyre i regjering vil man få til akkurat dette. Vi skal få folk tilbake i jobb og det skal gjøres ved å bidra til at bedriftene kommer i gang igjen over hele landet og at flere permitterte kommer tilbake i jobb. Vi er nødt til å skape flere jobber og inkludere flere. Målet vårt må være å sørge for at alle som kan jobbe, skal kunne jobbe.

Det vil bli krevende å gjenoppbygge samfunnet til slik det var før pandemien startet, men det kan vi få til med den rette politikken og de rette tiltakene. Etter pandemien vil det være viktigere enn noen gang at vi setter enkeltmennesket i fokus fremfor å tenke gruppetiltak slik Arbeiderpartiet gjør. Vi skal sikre muligheter for alle og sørge for at alle har det samme utgangspunktet for å lykkes.

Høyre i regjering har lagt frem konkrete tiltak for hvordan skape flere arbeidsplasser og inkludere flere. Utfordringen går nå til Arbeiderpartiet for hva konkret de har av tiltak for å bekjempe arbeidsledigheten som følge av denne pandemien.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer