Irak-lammelse?

Under overskriften «norsk Irak-lammelse» kommenterte Dagbladet på lederplass den 3. oktober den begredelige norske offisielle holdningen til utviklingen i Irak. En beskrivelse «Komiteen for et fritt Irak» også kan underskrive.

Komiteen får også sitt pass påskrevet, og kritiseres for å være naiv og bidra til å tilsløre den alvorlige internasjonale krisa som USAs Irak-politikk har skapt, ved at vi oppfordrer om støtte til den brokete irakiske motstandskampen. Også vi er enige i at okkupasjonen gjør at krefter som har andre agendaer enn frigjøring av Irak også utnytter situasjonen; det være seg til rein kriminell virksomhet eller å bruke Irak som arena for å gjøre krigen til en sivilisasjonskonflikt. Men vi kan ikke skjønne annet enn at det å rygge tilbake fra å ta stilling til en legitim og rettferdig motstandskamp mot okkupasjonen, av redsel for scenarier som åpner seg, nettopp ville være den totale Irak-lammelse.

EN MOTSTANDSKAMP

som leder fram til en slutt på okkupasjonen løser sjølsagt ikke alle problemer for det framtidige Irak. Men må den ikke til for å løse det vi oppfatter Dagbladet også mener er problem nummer en; en fortsatt okkupasjon? Vi skjønner ellers ikke helt hvor Dagbladet har det fra at vi har «framhevet sjiaopprøreren Muqtada al Sadr som en opprørshelt». Han har full rett til å slåss mot okkupanten og for oppslutning om sin politikk. Irakerne, uten fremmed innblanding, må til sjuende og sist bestemme hvem som skal bli deres ledere når okkupanten er ute. Vi har i dag kontakt med de sekulært-dominerte kreftene i Iraks patriotiske allianse, og vil dra i gang en kampanje for at det offisielle Norge skal engasjere seg for å få satt fri Jabbar al Kubaisi - ved siden av at vi vil samle inn penger til medisiner de og sivilbefolkningen sårt trenger.

annonse

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.