DEBATT

Vaksinering av palestinere

Israel er forpliktet til å hjelpe

Israels ambassadør forteller bare halve historien når han skriver at palestinske myndigheter unnlot å samarbeide med Israel om å finne måter å bekjempe pandemien og brøt båndene «midt i coronakrisen».

ANSVAR: Ambassadør Roth viser til Oslo-avtalen, som gir palestinske myndigheter ansvar for innbyggernes helse, inkludert vaksinering. Den utdaterte avtalen setter ikke internasjonal lov til side. Som okkupant er Israel forpliktet av Genèvekonvensjonene til å sikre palestineres helse og tilgang på vaksiner, skriver innsenderen. Foto fra vaksinering i Tel Aviv: Jack Guez / AFP / NTB
ANSVAR: Ambassadør Roth viser til Oslo-avtalen, som gir palestinske myndigheter ansvar for innbyggernes helse, inkludert vaksinering. Den utdaterte avtalen setter ikke internasjonal lov til side. Som okkupant er Israel forpliktet av Genèvekonvensjonene til å sikre palestineres helse og tilgang på vaksiner, skriver innsenderen. Foto fra vaksinering i Tel Aviv: Jack Guez / AFP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

I Dagbladet 28. januar skriver den israelske ambassadøren til Norge, Alan Roth, at «fakta betyr noe». Det er Fellesutvalget i Palestina enige i. Derfor er det viktig å korrigere de grove feilene som ambassadøren presenterer.

Roth henviser til flere kilder, hvilket kan framstå som et forsøk på å gi leseren inntrykk av at hans påstander er korrekte. Følger man lenkene blir det fort klart at disse ikke understøtter påstandene.

Det er for eksempel ikke riktig at israelske myndigheter «gang på gang har sagt at Israel ønsker å se palestinere vaksinerte og friske». I artikkelen Roth viser til står det at israelske epidemiologer har oppfordret israelske myndighetene til også å vaksinere palestinere.

Når Roth hevder at Israel tilrettelegger for at palestinske arbeidere skal kunne jobbe i Israel, er dette en grov forskjønning.

«Tilretteleggingen» omfatter at palestinere med tillatelse til å jobbe i Israel tvinges til å stå timevis i trange checkpoints halve natta for å rekke jobb klokka sju.

Det er riktig at palestinske arbeidere gjør dette for å fø sine familier. De gjør det også fordi Israels årelange okkupasjon, blokade av Gaza og kontroll over palestinske naturressurser, har tvunget palestinsk industri, jordbruk, arbeidsgivere og arbeidstakere i kne. Dette gjenspeiles i at arbeidsledigheten på Gazastripen og Vestbredden var på hhv. 49,1 og 14,8 prosent i 2020 og at mer enn hver fjerde palestiner lever i fattigdom.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer