DEBATT

Gaza-konflikten

Israel hjemsøkes av egne overgrep

Skal Israel demme opp for palestinsk vold i fremtiden, finnes det ingen annen resept enn å adressere politikken som har skapt den.

HISTORISK URETT: Å forså at palestinsk vold har sitt utspring i historisk urett, er ikke det samme som å forsvare den, skriver Dag Tuastad. Foto fra ødeleggelser etter et israelske luftangrep i nærheten av en boligbygning i Gaza: Adel Hana / AP / NTB
HISTORISK URETT: Å forså at palestinsk vold har sitt utspring i historisk urett, er ikke det samme som å forsvare den, skriver Dag Tuastad. Foto fra ødeleggelser etter et israelske luftangrep i nærheten av en boligbygning i Gaza: Adel Hana / AP / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Ifølge den jødiske israelske historikeren Benny Morris var Israels første statsminister, David Ben-Gurion, besatt av byen Lydda i dagene etter Israel var blitt en selvstendig stat i mai 1948. Byen befant seg mellom Tel Aviv og Jerusalem. Skulle den jødiske staten sikres kunne det ikke være palestinere igjen i dette området, slik Ben-Gurion så det. Derfor, skrev han i sin dagbok, måtte byen «ødelegges».

Dette var bakgrunnen for at Lydda, med rundt 20 000 innbyggere, ble den første palestinske byen som det nye israelske flyvåpenet bombet i juli 1948. Bombingen var unødvendig. Det var ingen motstand igjen i byen, kun redde sivile. I en lokal moské hadde 176 menn, kvinner og barn søkt tilflukt. De israelske soldatene som gikk inn i moskeen skjøt og drepte alle sammen. I alt ble 426 forsvarsløse palestinere massakrert i Lod. Formålet var å skremme palestinerne til å flykte i det som var en grusom krigsforbrytelse, skriver den jødiske, israelske historikeren Ilan Pappe.

Palestinerne flyktet skrekkslagne den eneste veien som ikke ble beskutt, mot Gaza i sør, som beskrevet av et øyenvitne sitert av Benny Morris: «En vrimmel av mennesker gikk, en etter en. Kvinner dro barna etter seg, bærende på sitt pikk og pakk. Fra tid til annen skjøt israelske soldater over hodet på dem. Enkelte av de unge sendte noen gjennomtrengende blikk, som om de sa: ’Vi har ikke overgitt oss. Vi skal vende tilbake for å bekjempe dere.’»

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer