KOMMENTARER

Midtøsten

Israelsk statsråd med atomblemme

En minister i Benjamin Netanyahus regjering utelukket i et radiointervju ikke å bruke en atombombe i Gaza.

SINT STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu ble rasende over at en av hans statsråder mente bruk atomvåpen var et alternativ i Gaza-krigen. Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP/NTB Scanpix
SINT STATSMINISTER: Benjamin Netanyahu ble rasende over at en av hans statsråder mente bruk atomvåpen var et alternativ i Gaza-krigen. Foto: Abir Sultan/Pool Photo via AP/NTB Scanpix Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Amihai Eliyahu, minister for Jerusalem og jødisk kulturarv, har flere ganger vist at han er en tikkende bombe. Nå har han tent en gnist som kan bli svært så brennbar for statsminister Benjamin Netanyahu, som kan tenne en ild hos palestinerne og ikke minst kan fyre opp antisemitter over hele verden.

Uttalelsen falt i et intervju med den israelske radiostasjonen Kol Barama. Da Eliyahu påsto at «det ikke er noen ikke-stridende i Gaza» og at det vil være en fiasko å slippe inn humanitær hjelp, kom intervjueren med følgende spørsmål:

- Siden alle i Gaza er stridende, er et atomangrep en valgmulighet?

- Det er én måte å gjøre det på svarte Eliyahu.

Netanyahu og flere av de andre regjeringsmedlemmene ble rasende, og statsministeren har midlertidig utestengt Eliyahu fra regjeringskonferanser. Han har en av de minst viktige postene i regjeringen, så han er heller ikke med i det nyopprettede israelske krigskabinettet, der opposisjonen også spiller en viktig rolle.

Sjøl sier Eliyahu at han bare brukte atomvåpen som en metafor, men det hjelper lite hva han sier nå, for skaden er skjedd.

- Det er godt at ikke slike mennesker har ansvaret for Israels sikkerhet, sa en sjokkert forsvarsminister Yoav Galant. Men Eliyahu sitter altså i regjeringen som medlem av det ultranasjonalitsiske rasistiske partiet Otzma Yehudit (Jødisk makt), ledet av Itamar Ben-Gvir – som av alt er statsråd for indre sikkerhet. '

I radiointervjuet ble Eliyahu også spurt om de israelske gislene som sitter i fangenskap hos Hamas og Islamsk hellig krig. Han svarte at alle kriger har sine kostnader og la til at Gaza ikke lenger skulle eksistere, men at jødiske nybyggere skulle overta området.

Det beste for Benjamin Netanyahu vil være å sparke Amihai Eliyahu, men det spørs om Ben-Gvir går med på noe slikt. Og uten partiet Otzma Yehudit mister Netanyahu sitt flertall i nasjonalforsamlingen Knesset. Det er greit så lenge Gaza-krigen pågår og det eksisterer et sikkerhetskabinett ved siden av selve regjeringen, men ikke når hverdagen kommer tilbake. Uten Knesset-flertall har Netanyahu nemlig ingen mulighet til å komme seg unna korrupsjonstiltalen mot seg.

Eliyahus atomblemme kommer samtidig som antisemittismen brer om seg i Europa.

- Synagoger angripes, davidsstjerner tagges på vegger, og jøder rammes av trusler og vold, skriver NTB.

Ved hjelp av norsk tungtvann ble Israel en atommakt allerede på midten av 1960-tallet. Landets myndigheter har hintet om, men aldri bekreftet at Israel har atomvåpen. Den amerikanske organisasjonen Arms Control Association skriver på sine nettsider at Israel har rundt 90 atomstridshoder.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer