Israelsk statsterror

  • I romjula ble den palestinske tannlegen og mangeårige fredsaktivisten Thabet Thabet drept i en skur av kuler utenfor sitt eget hjem på Vestbredden. Bak likvidasjonen sto en israelsk dødsskvadron med ordre fra høyeste hold om å rydde den politisk aktive tannlegen av veien. Thabet var blant de første av en rekke på nærmere 40 palestinske ledere og militante aktivister som er drept i målrettede attentater. Ytterligere 26 palestinere står på dødsliste, melder israelsk presse.
  • Drapene blir beordret fra høyeste hold i Israel. De er til og med offisiell politikk. Dette ble nok en gang bekreftet sist onsdag, da regjeringen vedtok å fortsette med attentatene. Selv den såkalte fredsdua Shimon Peres forsvarte denne formen for statsterrorisme da han var i Norge tidligere i vår. Det er ufattelig at presumptivt fornuftige personer som Peres ikke innser at Israel har alt å tape på denne politikken, som ligger hinsides moral og rett. Likvidasjonene er en invitasjon til de palestinerne som vil føre frigjøringskampen med selvmordsbomber i kjøpesentre, på busstasjoner og i gatene i Israel.
  • Selv Israels beste venn, USA, er forarget over de utenomrettslige henrettelsene og har gjentatte ganger kritisert både Sharon og hans forgjenger Ehud Barak for dette. Fredag sluttet FNs generalsekretær Kofi Annan seg til kritikerne. Israel har så langt valgt å trosse protestene. Det bør lede til en debatt om hardere midler som sanksjoner mot Israel, er på sin plass.
  • Likvidasjonene er et klart brudd på folkeretten, og det er grunn til å minne om det arbeidet som gjøres internasjonalt for å stille krigsforbrytere til ansvar for sine gjerninger. Statsminister Ariel Sharon er allerede under etterforskning i Belgia på grunn av sin befatning med massakrene i flyktningleirene Sabra og Shatilla i 1982. De utenomrettslige henrettelsene gir god grunn til å vurdere rettslige skritt mot de israelske regjeringstoppene som feller dødsdommene.
Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.