LEDER

Ja, legg det ned!

De eldre blir flere i årene som kommer, og får dermed mer makt. De vil ikke behøve et ombud for å bli hørt.

VIL LEGGE NED: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og regjeringen ønsker å legge ned eldreombudet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
VIL LEGGE NED: Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol og regjeringen ønsker å legge ned eldreombudet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Regjeringen har i forslag til revidert nasjonalbudsjett foreslått å legge ned eldreombudet.

Det er et forslag vi støtter fullt ut.

Ombudet ble opprettet under forrige regjering, og er blitt regnet som et ombud som kom i stand for å gi KrF og Frp en politisk seier. Det overordnede hensynet - å gi de eldre som gruppe en egen vaktbikkje, kan i utgangspunktet virke som en fornuftig tanke. Går en argumentasjonen litt etter i sømmene, rakner likevel argumentet.

Et ombud må ha en mer spesifikk begrunnelse.

Barneombudet representerer for eksempel de som ikke har stemmerett, og har på den måten en svært viktig demokratisk funksjon.

Sivilombudet er vanlige folks klageorgan når de opplever urett i forbindelse med vedtak i offentlig forvaltning. Det har blant annet vært sentralt i opprullingen av NAV-skandalen.

Å videreføre et eldreombud uten et presist mandat, undergraver den viktige funksjonen ombudene har i det norske styringssystemet.

I regjeringens begrunnelse for å legge ned ombudet, peker den nettopp på at det allerede finnes ombud som ivaretar sentrale spørsmål som angår eldre: Helse, og aldersdiskriminering. Vi har allerede et Pasient- og brukerombud - og et Likestillings- og diskrimineringsombud.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer