DEBATT

Fiskerikontroll

Ja takk til et bedre verktøy

Skal vi nå ambisjonen om å bli verdens fremste sjømatnasjon, må all form for kriminalitet bekjempes. Da trenger vi bedre verktøy i verktøykassa.

LOVENDRING: Også sjømatnæringen rammes av resesjonen og vi kan risikere at seriøse aktører bukker under fordi de ikke kan konkurrere med dem som bryter lover og regler. Et a-krimsenter i Troms og Finnmark vil være et kraftig signal om at regjeringen setter handling bak sin nye lovendring, skriver innsenderne. Foto Nina Hansen / Dagbladet
LOVENDRING: Også sjømatnæringen rammes av resesjonen og vi kan risikere at seriøse aktører bukker under fordi de ikke kan konkurrere med dem som bryter lover og regler. Et a-krimsenter i Troms og Finnmark vil være et kraftig signal om at regjeringen setter handling bak sin nye lovendring, skriver innsenderne. Foto Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Har man et problem, er det første steget for å bli kvitt det, å innrømme det overfor seg selv og andre.

For fiskerinæringa er arbeidslivs- og ressurskriminalitet det største problemet. Ekstra skuffende har det vært å se at i en periode med corona, hvor tilsynsmyndighetene ikke har kunnet gjennomføre kontroller, har antall lovbrudd igjen økt.

Uansett årsak, vi kan ikke tillate sosial dumping, svart arbeid, skatteunndragelser eller kjøp og salg av fisk som er høstet utenfor fiskekvotene.

Håndsrekningen vi nå har fått er lovendringen fra regjeringen som gjør at offentlig ansatte kan dele taushetsbelagte opplysninger. Der lovløse aktører fram til nå har gått under radaren fordi informasjonen om dem var taushetsbelagt, gjør lovendringen nå at de endelig blir hjemsøkt.

Kontrollmyndighetene har trengt hjelp i et spill der de lovløse har kunnet svinge seg unna lovens lange arm. Regjeringens foreslåtte lovendring gjør at Skatteetaten, Nav, Arbeidstilsynet og politiet vil kunne dele opplysningene og dermed avdekke kriminalitet. Lovendringen vil gi offentlig ansatte det verktøyet de trenger, og er et stort steg i rett retning.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer