LEDER

Dagbladet mener:

Ja til kvitteringsordning

Raseprofilering skjer, og vi må gjøre noe med det.

REDAKTØR: Danby Choi er redaktør i avisa Subjekt.
REDAKTØR: Danby Choi er redaktør i avisa Subjekt. Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Under Arendalsuka ble Subjekt-redaktør Danby Choi stoppet på gata av fire politibetjenter og bedt om å vise legitimasjon.

– Det hadde jeg glemt på hotellrommet, så vi går bort til bilen for å hente pressekortet mitt, sa Choi til VG etterpå.

På vei til bilen for å hente legitimasjon tok Choi opp mobilen for å ta opptak i skjul. Slik kunne han dokumentere politiets uttalelser i et lydklipp som både Medier 24 og VG har fått høre etterpå. På opptaket kan man høre den ene betjenten si følgende om hva som gjorde politiet nysgjerrige:

Det er kanskje hvor du kommer fra da? Hvilket land kommer du opprinnelig fra da?, spør politimannen.

Dette framstår som et åpenbart tilfelle av diskriminerende myndighetsutøvelse basert på hudfarge, såkalt raseprofilering.

Det er uakseptabelt at slikt skjer, men godt at vi får det dokumentert. Som Advokatforeningens leder Jon Wessel-Aas skriver på Facebook:

«problemet er at dette nok skjer i større omfang enn hva vi får dokumentert, og i sammenhenger hvor det vanskeligere å «dokumentere», for eksempel når politiet bruker vide fullmakter i politiloven § 7a til ikke-mistankebaserte visitasjoner i indre Oslo, for å avdekke om folk bærer våpen.»

Politiet beklager hendelsen.

Vi håper dette kan bidra til å legge debatten om hvorvidt raseprofilering skjer død. Diskusjoner om strukturell rasisme havner for ofte i ødeløse debatter om hvorvidt dette skjer eller er et problem. Isteden bør vi diskutere hva vi kan gjøre med det. Raseprofilering skjer, og vi må gjøre noe med det.

Vi bør få en kvitteringsordning for politiet. En kvitteringsordning innebærer at politiet skal loggføre når de stopper folk på gata, at denne statistikken blir offentlig tilgjengelig, og at de som blir stoppet får en kvittering med en begrunnelse for hvorfor de har blitt stoppet. SV fikk i budsjettforliket med regjeringen i fjor gjennomslag for en prøveordning i Oslo. Den bør gjøres nasjonal.

Politiet må noen ganger kontrollere folk på gata, og har etter utlendingsloven lov til å stoppe mennesker som de tror kan være utenlandske statsborgere. På grunn av den generelle trusselsituasjonen er det også nødvendig med mye tilstedeværende politi på arrangementer som Arendalsuka.

Men det skal være nulltoleranse for diskriminering, og det er et alvorlig problem når nordmenn opplever å bli kontrollert av politiet utelukkende på grunn av sitt utseende. En kvitteringsordning vil dokumentere problemet og være bevisstgjørende. Slik vil det også være et viktig verktøy for politiet selv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer