LEDER

Helligdagsfred

Ja til søndags-åpent

Helt tilbake til Gulatingslova fra 1000-tallet har Norge hatt regler om helligdagsfred. Det er nok nå.

SØNDAGSÅPENT: Kjøpesentre og butikker kan holde søndagsåpent før jul, men ikke ellers i året. Foto: Lise Åserud / NTB
SØNDAGSÅPENT: Kjøpesentre og butikker kan holde søndagsåpent før jul, men ikke ellers i året. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Plutselig ble søndagsåpne butikker et valgkamptema. Selv om saken fortsatt møter motstand fra en bastant allianse av kristenfolk, fagbevegelse og deler av miljøbevegelsen, er det på tide å bli kvitt reglene som bestemmer når folk skal få handle.

Oslo Høyre har programfestet at deler av Oslo kan holde åpent på søndager som «turistdestinasjon». Fremskrittspartiet i Stavanger sysler med liknende planer, ifølge Rogalands Avis. Ett av unntakene i loven om helligdagsfred, er nemlig at «utsalgssteder på områder som etter vedtak av statsforvalteren regnes som typiske turiststeder» kan holde åpent på søndager. Oslo og Stavanger har flere turister enn de fleste, men regnes altså ikke som turistdestinasjoner.

Å benytte seg av slike unntak er en begynnelse, men tida er inne for å skrote hele loven. Vi trenger ikke regler som bestemmer hvordan vi skal leve livene våre på søn- og helligdager. Åpningstidsreglene er dessuten både inkonsekvente og uforståelige. Det er ikke lov å handle hvis det ikke gjøres på en bensinstasjon, i en blomsterbutikk, i et såkalt turiststrøk eller i et lokale som er mindre enn 100 kvadratmeter. Kvadratmeterdemokratiet har nå eksistert siden «Brustadbua» ble lansert av barne- og familieminister Sylvia Brustad (Ap) i 1997. Regjeringen Bondevik fullførte et par år seinere. Et utvalg foreslo i 2017 å liberalisere reglene noe, men helligdagsminister Linda Helleland (H) la forslaget i skuffen på grunn av motstanden hun møtte.

Det kommer nemlig aldri til å bli opptog i gatene til støtte for søndagsåpent. Selv om det vil gjøre livet lettere for noen, sier de fleste at de klarer seg uten. Det vet vi. Vi har klart oss uten i alle år. Det er likevel for lettvint av politikere å avfeie det med at de ikke «ser nødvendigheten av det». Nei vel, da får de handle på en annen dag og la være å bry seg om hva andre gjør.

Utvidet adgang til søndagsåpne butikker krever selvsagt forhandlinger og avtaler med arbeidstakerne. I det store og det hele vil det ikke rokke mye ved prinsippet om at folk skal ha en hviledag i uka. Det bør alle ha, men ikke nødvendigvis på samme dag. De store kjedene kommer garantert ikke til å åpne alle sine butikker på søndagene. Endringer i handlemønsteret, der netthandel er sentralt, gjør også at mange vil finne det ulønnsomt, men alle må få mulighet til å vurdere det.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer