KOMMENTARER

Jaglands svartebok

Det er bemerkelsesverdig at en av Arbeiderpartiets mest sentrale skikkelser i løpet av de siste tiåra, har skrevet ei bok som til de grader har blitt en lidelseshistorie.

SHIT LIST: En visjonær politiker, selvutslettende opptatt av fiender og angrep, har skrevet en bok som til tider likner på en «shit list». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
SHIT LIST: En visjonær politiker, selvutslettende opptatt av fiender og angrep, har skrevet en bok som til tider likner på en «shit list». Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært mye oppmerksomhet rundt bokomslag i det siste. En kommentar om Thorbjørn Jaglands nye memoarbok kan selvsagt ikke hoppe bukk over denne nye, stolte analysetradisjonen. Omslaget er like tvetydig som historien mannen forteller selv. Såpass sprikende er Jaglands fortelling om seg selv, at det er nyttig å åpne analysen av innholdet i boka gjennom to tolkninger av omslaget:

Først den hyggelige tolkningen: Omslaget viser Jagland i godt driv ute i marka under en blå himmel, med sekken på ryggen over boktittelen «Du skal eie det selv». Det er arbeidersønnen, den stødige sosialdemokraten og partistrategen vi ser.

Så den litt mindre hyggelige tolkningen: En skyggelagt Jagland i motlys går av seg frustrasjoner ute i marka. Politiske fiender og bakvaskelseskampanjer lurer på alle kanter. Tittelen, «Du skal eie det selv», er ikke til å misforstå: Nå skal han endelig få eie historien selv. Skap skal settes på plass. Pass skal påskrives, osv.

Det er bemerkelsesverdig at en av Arbeiderpartiets mest sentrale skikkelser i løpet av de siste tiåra, har skrevet ei bok som til de grader har blitt en lidelseshistorie. Historien om Jagland, før denne boka, har klistret et taperstempel på mannen. Å rette opp i dette inntrykket virker å være hovedmotivasjonen bak bokprosjektet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer