KOMMENTARER

Hunter Bidens laptop

Jakten på Hunter

Hvordan Hunter Biden ble en besettelse for Donald Trump og republikanere.

HEVNTOKT: Donald Trump og republikanerne har forfulgt Joe Bidens sønn, Hunter, i årevis uten å finne bevis for kriminell virksomhet. Nå åpner de sak mot ham i Representantenes Hus. Her er far og sønn i 2010 på en basketballkamp. Foto: Jonathan Ernst / Reuters
HEVNTOKT: Donald Trump og republikanerne har forfulgt Joe Bidens sønn, Hunter, i årevis uten å finne bevis for kriminell virksomhet. Nå åpner de sak mot ham i Representantenes Hus. Her er far og sønn i 2010 på en basketballkamp. Foto: Jonathan Ernst / Reuters Vis mer
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert

Bare timer etter at republikanerne med knapp margin vant flertallet i Representantenes Hus, innkalte de til pressekonferanse for å sette en ny agenda. Var det tiltak for å hjelpe amerikanere i økonomiske nedgangstider, bekjempe kriminalitet og løse immigrasjonskrisen, temaer de hadde hamret løs på under hele valgkampen og som velgere flest er bekymret for?

Neida, det var selvfølgelig Hunter Biden. Det første republikanerne brukte det nye flertallet sitt til var å åpne sak mot presidentens skandaleombruste, fortapte sønn. Selvfølgelig, fordi Hunter er blitt en besettelse for republikanerne og konspirasjonsmiljøer på ytre høyrefløy. Nå skal republikanerne bruke makta si de neste to åra på å spinne enda flere løse tråder som de hevder skal ende i riksrett mot Joe Biden. Akkurat det amerikanerne trenger, mer politisk sirkus.

Du har sikkert hørt om Hunter Biden, om ikke annet fordi han var sentral i den første riksrettsaken mot Donald Trump, den om hvordan USAs president prøvde å presse Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj til å finne dritt om Hunter Biden og dermed skade en mulig utfordrer, Joe Biden. Anledningen var at Hunter satt i styret i et ukrainsk oligarkeid gasselskap, Burisma, samtidig som faren var visepresident og angivelig skulle ha hindret en etterforskning av korrupsjonsanklager mot selskapet.

Verken riksrettssaken eller en påfølgende undersøkelse i senatet, klarte å bevise teorien om at Joe Biden hadde misbrukt sin posisjon til å hjelpe sønnen. Tvert imot beviste de at pappa Joe hadde fulgt boka til punkt og prikke. Men det stanset ikke jakten på Hunter Biden, eller de mange teoriene om korrupsjon og organisert kriminalitet. Det var starten på en en besettelse.

I april 2019 kom en gave fra himmelen til Hunter-jegerne, eller kanskje heller fra mindre fromme kilder. Hunter Bidens laptop ble funnet i en PC-butikk, hvor den angivelig var levert inn til reparasjon. På harddisken var det titusener av eposter, bilder og annen dokumentasjon, som angivelig viste at Hunter var en skurk og faren var med på det.

Republikanere som Rudy Giuliani har snakket nonstop siden om hva som befinner seg på den mytiske laptopen, i den grad at «Hunter Bidens laptop» er blitt stikkord for en større og dypere sammensvergelse. Alternative medier hevder som vanlig at såkalt mainstream-medier prøver å tie saken ihjel, tross at de store avisene har gransket saken utførlig.

Hunter Biden har dessuten vært etterforsket av både FBI og en spesialetterforsker Trump oppnevnte i 2017, uten at det er funnet annet enn skatteunndragelse og et ulovlig våpenkjøp, en pistol Hunter skal ha kjøpt da han var så langt nede at han vurderte å ta livet av seg.

Det skal sies at Hunter gjør det lett for dem. Han er en tragisk skikkelse i Biden-familiens drama. Bare to år gammel overlevde han såvidt bilulykken som tok livet av mora og lillesøsteren, Naomi. Han vokste opp i skyggen av den vellykkete storebroren, Beau, som døde av hjernekreft i ung alder. Hunter ble rusmisbruker, var inn og ut av rehabilitering, kastet bort en formue på narkotika, spill og prostituerte, satte seg i bunnløs gjeld og var innblandet i utallige lysskye forretninger, både i USA og internasjonalt, ikke minst i Kina.

Hunter Biden har utvilsomt utnyttet farens navn, og andre har sikkert prøvd å utnytte forbindelsen. Selv sier han: «Jeg kan takke alt i livet mitt for Biden-navnet.» Ivanka kan si det samme om sitt etternavn. Men i motsetning til Hunter, tjente Ivanka og mannen Jared Kushner titalls millioner av dollar på forbindelsen til Det hvite hus.

Tross årevis med granskinger, etterforskninger og flomlys, tross en laptop som angivelig er full av bevis, har ingen klart å finne den rykende pistolen som peker direkte mot Joe Biden eller alvorlig kriminalitet. Nå vil republikanerne gjøre enda et forsøk, stevne utallige vitner, kaste ut påstander om menneskesmugling, korrupsjon, hvitvasking og høyforræderi og dermed fore baklandet med flere røverhistorier. Joe Biden skal til og med ha prøvd å tjene penger på et statlig kinesisk energiselskap mens amerikanere fryser ved bensinpumpa, som det het i fremleggelsen. Kan det være at han skapte energikrisen for egen vinnings skyld? Kan det hende at Biden har åpne grenser for å slippe kinesisk narkotrafikk gjennom? Er det ikke påfallende at Biden gikk inn i klimaavtalen igjen? Hvorfor støtter han el-biler?

PROTEST: Både spillerne og de iranske supporterne valgte å markere sitt standpunkt overfor regimet før VM-kampen mot England. Video: @SwainITV / Twitter Vis mer

Vi bare spør, sier republikanerne. Det er ikke så viktig med svaret når mistanken om muffens er sådd. I kommentarfeltene møter du ustanselig folk som lenker til konspirasjonsteorier og udokumenterte påstander og mener det er sant bare fordi teksten finns på internett. De kalles lenkegjengen. Nå har lenkegjengen tatt makta i kongressen.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer