LEDER

Jakter ny «Krekar»

I en rettsstat skal mennesker fengsles bare når de har gjort noe kriminelt.

LOVFORSLAG: Jon Engen-Helgheim, stortingsrepresentant og Innvandringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet. Foto: Berit Roald / NTB
LOVFORSLAG: Jon Engen-Helgheim, stortingsrepresentant og Innvandringspolitisk talsperson for Fremskrittspartiet. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Én eneste kvinne er i norsk rett dømt for deltakelse i terrororganisasjonen IS. Nå går hun fri i Oslos gater.

Kvinnen kom som flyktning fra Somalia i 2013. Hun ble arrestert i 2017, på vei til Syria for å gifte seg med en fremmedkriger og slutte seg til kalifatet. Dette er altså ikke den samme IS-kvinnen som i dag står tiltalt for terrordeltakelse.

HØYT: - Vi forventer at trykket på innleggelser vil bli høyest der R-tallet er høyest. I vår region er det akkurat nå Vestfold og Telemark. Vis mer

Den somaliske kvinnen ble dømt til to år og ni måneder i fengsel. Kvinnen har sonet ferdig og slapp ut av Kongsvinger fengsel i august i fjor. Da ble hun umiddelbart pågrepet av politiet fordi hun er vedtatt utvist fra Norge. Siden har hun vært internert på politiets utlendingsinternat på Trandum, mens politiet har jobbet for å få henne uttransportert. Det har vist seg umulig, så nå er hun sluppet fri.

Utlendingsdirektoratet (UDI) har gitt kvinnen varig innreiseforbud. Men hun kan ikke tvangsreturneres. Norsk lov og internasjonale menneskerettigheter slår fast at ingen kan sendes ut hvis de står i «reell fare for å bli utsatt for dødsstraff, tortur eller annen umenneskelig eller nedverdigende behandling eller straff ved tilbakevending til hjemlandet.» På samme måte som Mulla Krekar gjorde i årevis, kan altså kvinnen bli i Norge inntil det er trygt for henne i hjemlandet. I likhet med den terrordømte kurderen mener politiet at også kvinnen kan utgjøre en trussel mot det norske samfunnet.

Siden hun har sonet sin straff og ikke kan sendes ut av Norge, har kvinnen ingenting på Trandum å gjøre. Derfor slapp hun ut. Da nyheten ble kjent, foreslo straks Fremskrittspartiets Jon Helgheim en ny lov som skal gjøre det mulig å internere farlige folk.

Tanken kan være forførende. Men i en rettsstat skal mennesker fengsles bare når de har gjort noe kriminelt. Kvinnen har sonet sin straff.

Hjemvendte IS-krigere er en reell sikkerhetsrisiko og har planlagt og gjennomført flere terrorangrep i Europa. Politiet må derfor følge disse personene og deres miljøer tett.

Den dømte IS-kvinnen er bosatt et bestemt sted, tildelt en mentor og pålagt streng meldeplikt med fysisk oppmøte hos politiet. Dersom situasjonen hennes i Somalia ikke endrer seg, kan hun leve slik lenge. Men om kvinnen på noe tidspunkt begynner å planlegge en terroraksjon eller forsøker å rekruttere noen andre til en terrororganisasjon, må hun arresteres og straffeforfølges. Akkurat som Mulla Krekar.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer