Mordet på Shinzo Abe:

Japans sjokk i perspektiv

Shinzo Abe sto for en modernisering i et dypt konservativt Japan.

EN MODERNISERER: Japans statsminister fra 2012 til 2020, Shinzo Abe. Foto: AP / NTB
EN MODERNISERER: Japans statsminister fra 2012 til 2020, Shinzo Abe. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

La oss sette ting litt i perspektiv. Her i Europa er vi lattermilde og sjokkerte vitner til at den britiske statsministeren Boris Johnson omsider har innsett at det er slutt. Med løgn på løgn som metode møtte han til slutt seg selv i døra, og det hjalp ham ikke engang at han trolig kjente seg selv igjen - som løgner - der i svingdøra. Resten av den konservative regjeringen ville ikke ha noe mer av det. Storbritannia og Europa er i sjokk. Imens venter vi på oppvasken etter Johnsons aller største løgn, brexit.

SKUDD: Videoer i sosiale medier skal vise angrepet på Japans tidligere statsminister Shinzo Abe (67). Video: Twitter. Vis mer

På det andre siden av kloden ligger en annen øy. Den har verdens tredje største økonomi, nesten dobbelt så stor som Storbritannias. Der ble det nærmeste Japan kommer en moderne landsfader, tidligere statsminister Shinzo Abe, skutt og drept omtrent samtidig som Johnson takket for seg i slutten av forrige uke. Drapet var sjokkerende fordi drap med skytevåpen nesten ikke forekommer. I 2021 var det ett slikt drap i Japan.

Men enda mer sjokkerende var drapet fordi Abe fortsatt ledet et nødvendig oppgjør med en foreldet etterkrigs-politikk, som trengte - og trenger - både økonomiske reformer og radikal sikkerhetspolitisk nytenking. Ingen hadde - eller har - noe i nærheten av den autoriteten Abe hadde til å gå videre med dette arbeidet.

Det er begripelige grunner til at 2. verdenskrig fortsatt kaster skygger over Japan. Både de amerikanske atombombene over Hiroshima og Nagasaki, og de japanske krigsforbrytelsene i Kina, Korea, og stillehavs-området, bidrar til å forklare Japans pasifistiske etterkrigs-grunnlov. Den var dessuten et krav fra seierherren, og Japans sikkerhetsgarantist og i utgangspunktet påtvungne allierte, USA.

Men disse dogmene er håpløst foreldet i en moderne verden, med mye mer sjokkerende omgivelser enn selv det brexit-Johnsons Storbritannia opplever. Et revansjistisk Kina, med tre ganger så stor økonomi som Japan, som i strid med internasjonal rett utvider sine grenser i havet, og et Nord-Korea med en fullstendig uberegnelig og aggressiv Kim Yong-un rustet med atomvåpen, gjør Japans omgivelser så usikre som de kan bli i fredstid.

Shinzo Abe bygget opp Japans selvforsvars-styrker, delvis i strid med den pasifistiske grunnloven, som han aldri ble kvitt. Det svekket hans omdømme at han deltok i krigsmarkeringer som kraftig provoserte både kineserne, og hans allierte sør-koreanerne. Men han ledet arbeidet med å lage allianser av demokratiske land, Japan, USA, Australia og India, i et forsøk på å balansere Kinas vekst.

På én øy er en realist og en visjonær død. På en annen har en klovn og en løgner skutt seg selv i foten. Det bidrar til å sette ting litt i perspektiv.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer