Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer
Min side Logg ut

Jazzfisk og gyllen historie

To jazzbegivenheter fant sted i Oslo i går, begge i kategorien «lanseringer». Men det er forskjellen mellom dem som påkaller ettertanke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Begivenhet nr. 1 var en mildt sagt nyskapende felleslansering av TV-kokk Lars Barmens kokebok «Norsk sjømat» og Brazz Brothers' nye CD, «Aquarius».

Nr. 2 handlet om Oslo Jazz Circle/plateselskapet Geminis CD-serie med historiske norske jazzopptak. Nåtid og fortid, men først: Hva har en TV-kokk og et jazzband med hverandre å gjøre?

  • Svar: I 2001 kan det meste ha noe med hverandre å gjøre.

Dessuten er både Lars Barmen og Brazz Bros fra en del av landet der kommersiell kreativitet og ditto næringsvett for lengst har fusjonert. Da det gikk opp for kokk og musikere at de hadde hvert sitt maritimt inspirerte produkt - kokebok og CD med «fiskemusikk» - klart samtidig, tok det dem kort tid å finne ut at «maritim» ga grunnlag for felles lansering og mulig synergieffekt.

  • At TV-kjendis Barmens bok utgis av Kagge Forlag, det nytenkende og følgelig langt fra elskede uromomentet i norsk forlagsbransje, hører med.

Brazz Bros har på sine side tatt full styring over egen karriere, med AS, plateselskap, gullkantet sponsoravtale med Statnett og høy stjerne hos UD. Nytenkingen er blant grunnene til at bandet spiller i London, Berlin, Lübeck, Beijing, Shanghai, Hongkong og Los Angeles, samt turnerer Danmark i løpet av oktober og november, og har, i samspill med skyhøy musikalsk kvalitet, gitt resultater som norsk musikkbransje for øvrig bare kan drømme om.

  • Der Barmen/Brazz Bros-jippoet var framtidsrettet nåtid, foregikk den andre lanseringen som et kulturarrangement av gammeldags, idealistisk sort.

Entusiastene i den 50 år gamle Oslo Jazz Circle - navnet er i seg selv verneverdig - har sammen med Gemini-ildsjel Bjørn Petersen tatt vare på og gjort bredt tilgjengelig historiske opptak med våre egne jazzlegender, med støtte av Norsk kulturråd. Tre CD-er foreligger, en dobbel med Arvid Gram Paulsen, Kristian Bergheim og Mikkel Flagstad fra 1958- 77, og to enkle med henholdsvis Rowland Greenberg (56- 87) og Einar Iversen (60- 94) som hovedpersoner. I løpet av november vil også Bjørn Johansen, Harald Bergersen, Kjell Karlsen og Bjarne Nerem være musikalsk portrettert på hver sin CD, alle i gode musikalske selskap, og må vi tro at det blir plass for både hip nåtid og gyllen fortid under juletrærne?

Hele Norges coronakart