DEBATT

«Tusvik & Tønne» og Ari Behn

Jeg blir kvalm

Hvorfor mobber Tusvik og Tønne Ari Behn?

REAGERER: - Utallige personer har blitt hengt ut av Tusvik og Tønne de siste fem årene, hevder kjendismanager Erland Bakke. Foto: Privat
REAGERER: - Utallige personer har blitt hengt ut av Tusvik og Tønne de siste fem årene, hevder kjendismanager Erland Bakke. Foto: Privat Vis mer
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

«Liket begynner å bli kjølig, vi må begynne å snakke om det.» Slik forklarer Sigrid Bonde Tusvik i ukas «Tusvik & Tønne»-episode sitt behov for å mobbe og framsette påstander som avdøde Ari Behn selvsagt ikke kan forsvare seg mot. Behn har blitt mobbet av Tusvik og Tønne omtrent siden de startet med podkast i 2012.

Ari Behn valgte sin egen sorti. Slik jeg ser det ønsket Behn fred. Familien og kongehus har vært åpen om at Behn hadde en sykdom. En sykdom som gradvis ble sterkere og hvor familie og venner var maktesløse. Behn etterlatte seg et permanent avtrykk på folkesjela. Kan ikke Tusvik og Tønne gi Behn hans ønske? Må de trakassere ham når han nå er død?

«Vi trenger ikke å rakke ned på Ari Behn nå, fordi nå er han jo død», sies det videre i podkasten. Tydeligvis var behovet der like fullt når han var død som levende. Hvorfor gjør de dette?

PROFILERTE: Podkast-duoen Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Her fra «Gullruten» i 2018. Foto: Berit Roald / NTB
PROFILERTE: Podkast-duoen Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne. Her fra «Gullruten» i 2018. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer

Tusvik og Tønne roser seg selv fordi de mener de kjente Behn godt. Alt de har sagt om han tidligere kan man i dag kose seg med som fakta, mener de tilsynelatende. Videre hevder de at Ari Behn nesten utelukkende hadde dårlige kvaliteter. Svært krenkende påstander av intim karakter blir servert sammen med beskrivelser av hvor selvsentrert Behn var.

Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne er forelagt hele dette innlegget før publisering. De har ikke besvart Dagbladets henvendelse.

«Ubrukelig» og andre betegnelser, som jeg ikke ønsker å gjengi, bruker Tusvik uanfektet i sitt karakterdrap på Behn, tilsynelatende med den største fornøyelse. Hun mener at sannheten må fram. Men sitter hun på sannheten?

Jeg har de siste dagene lyttet igjennom 70 prosent av Tusvik og Tønne sine podkastepisoder, og i alle sammen blir det servert løgner om kjente og ukjente personer. Utallige personer har blitt hengt ut av Tusvik og Tønne de siste fem årene, basert på min egen analyse.

Jeg har vært blant de mange Tusvik og Tønne har snakket negativt om. Det har fått kommersielle konsekvenser for meg. Men det er ikke derfor jeg skriver dette innlegget.

Det Tusvik og Tønne gjør i ukas episode gjør meg kvalm. Kvalm av måten de taktløst, smakløst og umusikalsk framsetter grove, udokumenterte påstander, og omtaler Behn som en fæl fyr.

Regjeringen, kongehuset og flere organisasjoner jobber med å redusere mobbing og hatske kommentarer i ulike ordskifter. De har lansert kampanjen «Spør mer» for å sette fokus på Verdensdagen for psykisk helse, som var for noen dager siden. Det brukes millioner av våre skattekroner på å redusere mobbing. I underkant av 40 000 barn i grunnskolen opplever mobbing ukentlig, ifølge Utdanningsdirektoratet.

«Han fikk jo terningkast 6 da han levde. Det er jo helt ubegripelig at Tiss & Faen (Trist som faen, red.anm.) fikk det. Du og jeg kan skrive dobbelt så bra. Vi skal ha terningkast tolv», sier de videre i den ferske episoden.

Tusvik og Tønne har publisert flere episoder hvor de mobber Ari Behn. Det er de i dag tilsynelatende glade for at de gjorde. Uavhengig om han var alvorlig syk eller ikke.

Hvorfor skal Tusvik og Tønne mobbe og trakassere døde mennesker som slet med alvorlig sykdom? Tenker de på hvordan dette kan treffe og såre familien som fortsatt er i dyp sorg over å ha mistet en far under tragiske omstendigheter? Hvis de faktisk har det, så er dette mye verre enn jeg kunne forstilt meg.

Hva oppnår de med det? Ønsker de enda høyere kjendisstatus? Trenger de penger til oppussing av husene på Nordstrand? Skal det være greit å kapitalisere på andres død ved å trakassere dem? Hvorfor kan de ikke være forbilder for dem som sliter mentalt og for dem som blir mobbet?

Cirka 180 000 lytter på Tusvik og Tønne ukentlig.

Tusvik og Tønne velger sikkert å forsvare seg med at de bare er komikere, gjøglere som gjør dem immune mot kritikk. Under Nordiske Mediedager i fjor refererte Sigrid til podkast episodene som en svært privat samtale med Lisa. Hun mente at journalister ikke kan sitere fra podkasten. At det er «juks» fordi det mangler kontekst. Videre sier hun at «grunnmuren i Tusvik og Tønne er å lære folk at ting ikke er så viktige».

Er det ikke det mobbere også sier når de blir konfrontert? Jeg husker jeg fikk høre: «Jeg mente ikke noe med det, skulle bare være litt morsom», da jeg var ung. Men det var ikke morsomt, ikke for meg.

Grensen mellom hva som er humor og hva som er anklager, mobbing og trakassering viskes ut.

Tusvik og Tønne ønsker seg monopol på sin sannhet, og ingen skal rokke ved deres ekkokammer.

I en episode i 2015 skriker Lisa Tønne ut: Jeg vil se pikken til Aksel Hennie, hvem fikk se pikken hans, så du pikken hans Sigrid?». Flere ganger gir hun uttrykk for et lidenskapelig behov for å se pikken til Aksel Hennie.

I 2018 var Aksel Hennie, ifølge Tønne, «motbydelig og bare selvopptatt».

Mobbere ønsker å være populære. I 2015 ville ikke Tusvik og Tønne fått medhold i mobbingen av Hennie. I 2018 var det derimot lettere fordi flere hadde kritisert ham og rollen hans i filmen «Mordene i Kongo».

Mobbere sparker alle som kan sparkes for å framheve seg selv.

Men satire er vel greit? Eller? Har de egentlig noe imot Ari Behn, Aksel Hennie, eller noen av andre de har trakassert? Det er forskjell på å mobbe døde mennesker overfor 180 000 nordmenn, enn å komme med en spydig kommentar til de som sitter på første rad under en Stand-up eller når en har en privat samtale med en kollega i bransjen.

SISTE MED MARIE SIMONSEN: Komiker Sigrid Bonde Tusvik om drapstruslene tidligere i år. Vis mer

I motsetning til Tusvik og Tønne, som ikke tror på sekserterningen Behn fikk for «Trist som faen», så tror jeg på anmeldelsene av Tusvik sitt stand-opp show. Jeg tror de fint klarer å være morsomme, men må det gå på bekostning av andre?

Skal barn som gruer seg til å gå på skolen fordi de blir mobbet bare tenke at dette går fint, det er jo bare humor?

Dagbladet har hørt de konkrete delene av episodene av «Tusvik & Tønne» som kronikkforfatteren viser til. Talspersonene til Ari Behns pårørende har fått tilbud om å lese dette innlegget før publisering.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer